'België krijgt snel mensenrechteninstituut'

op 01 augustus 2016 04:40 De Morgen

Weldra krijgt België krijgt zijn eigen mensenrechteninstituut. "Het dossier is klaar", stelt justitieminister Koen Geens (CD&V).

België werd al meerdere malen op de vingers getikt, omdat het nog steeds geen zo'n instituut heeft. In januari kreeg ons land nog een berisping na onderzoek van de VN. Ook voor Amnesty International is de oprichting van een dergelijk orgaan cruciaal. Ons land heeft immers wel een aantal instellingen die zich over deelaspecten van de mensenrechten buigen, zoals racisme of privacy, maar dat laat ook ruimte voor blinde vlekken. Onder meer een onafhankelijk toezicht op de mensenrechten in de gevangenissen blijft afwezig. Er is ook controle nodig op de maatregelen die worden genomen in de strijd tegen terrorisme, vindt Amnesty. "De bescherming van mensenrechten is een prioriteit, daarom zullen alle regeringspartners werk maken van de oprichting van dit instituut", verzekert Geens.