Geens: "Beter overdrijving en polemisering te vermijden"

op 01 augustus 2016 05:10 De Standaard

N-VA-voorzitter Bart De Wever weet dat de kiesstrijd in 2018 en 2019 zal draaien rond terrorisme en veiligheid. Hij geeft dat met zoveel woorden toe in een interview met Gazet van Antwerpen. N-VA bespeelt dat thema dan ook zo fors mogelijk. De partij kan het dossier claimen, want ze heeft in de federale regering de veiligheidsdepartementen in handen. In het bespelen van dat thema past ook de oproep van De Wever om een Belgische 'Patriot Act' in te voeren, genoemd naar de wet met verregaande maatregelen die de VS goedkeurden na de aanslagen van 11 september.

'Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel', zei De Wever.

Daarnaast wil De Wever ook dat sympathie voor IS verboden wordt, dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven. Zijn partij zal daarvoor na de zomervakantie de nodige wetsontwerpen op de regeringstafel leggen. 'Dit is een absolute prioriteit.'

Maar zijn coalitiepartners zien dat anders. 'We waren wel wat geschrokken van zijn reactie', klinkt het bij CD&V. 'Minister van Justitie Koen Geens heeft immers samen met N-VA-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon al een hele batterij maatregelen genomen. Het is weinig productief te zeggen dat we gaan doen wat we al gedaan hebben of aan het doen zijn', luidt het. Daarbij wordt gewezen op de vele maatregelen die al genomen werden, zoals het wetsontwerp dat de bijzondere opsporingsmethodes voor politie en parket totaal vernieuwt in overeenstemming met de modernste technieken.

In zijn blog zei Geens gisteravond dat het beter is overdrijving en polemisering te vermijden: 'Onder het motto naar de angsten van de mensen te luisteren, zou men die angsten - zij het ongewild - kunnen aanwakkeren.' De angst van de bevolking is begrijpelijk, maar blijft voor de bewindslieden een slechte raadgever, vindt Geens.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei aan de VRT al dat hij 'volledig staat achter de keiharde aanpak van terrorisme. Maar ik heb nog geen concrete voorstellen gezien van de N-VA. Ze hebben een paar dingen gelanceerd in enkele kranten waar je vragen bij kunt stellen over de juridische haalbaarheid.' Vooral over de inperking van de vrije mening is Beke heel kritisch. 'We moeten onze westerse waarden hard verdedigen en dan versta ik niet dat je de vrije meningsuiting als eerste op de schop gooit omdat we in een moeilijke situatie zitten. We moeten met nog meer kracht die waarden verdedigen.'

Ook bij Open VLD loopt men niet warm voor de voorstellen van N-VA. 'Veiligheid is prioritair. Als democratie moeten we op onze strepen staan, maar zonder de democratie te verloochenen', zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. 'Vergeet niet dat in de VS na de Patriot Act de Freedom Act is goedgekeurd. Het evenwicht tussen vrijheid en veiligheid moet goed bewaard blijven. We mogen niet in het extreme vervallen.' Rutten wil bovendien dat het debat in het parlement gevoerd wordt, in de onderzoekscommissie die zich buigt over de aanslagen in ons land. Ze wil het dossier dus niet op de regeringstafel.