"Digitalisering is belangrijk: 500 nieuwe pc's besteld, dit jaar volgen nog duizenden"

op 01 september 2016 19:44 VTM Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nadenken over het idee van burgers die kunnen infiltreren in terreurorganisaties. "Het is eigenlijk wel al besproken. Het is een zeer gevaarlijke job, maar ik wil erover nadenken."

"We staan zeer zwak op het vlak van informatie en infiltratie. Het voorstel wijst op de zwakte van ons systeem." Geens benadrukt evenwel dat dat in het buitenland een evengroot probleem is.

Waar ons land wel op achterhinkt, is op het vlak van digitalisering. "Dat is een gedeelde en historische verantwoordelijkheid en we werken eraan. Zo komen er volgende maand al vijfhonderd nieuwe computers, ik weet het, dat is niet veel. Maar het is maar een begin, er volgen er nog duizenden."

Ongelooflijk
Toen Koen Geens minister van Justitie werd, konden de departementen nog niet via internet met elkaar communiceren. "Er komt nu een e-boxsysteem, waar tegen het einde van het jaar de helft van de rechtbanken op aangesloten zal zijn."

Mama Jihad
Verder gaat minister Geens in op de arrestatie van 'Mama Jihad', één van de kopstukken van de terreurgroepering IS in ons land. De rechters hadden toegelaten dat vrij zou komen onder borgtocht, terwijl ze eigenlijk veroordeeld was tot 15 jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij IS. Geens geeft toe dat er inderdaad al fouten zijn geweest in ons land, fouten die mensen niet begrijpen.

"U weet dat ik niet over de zaak mag zeggen, maar dan wordt ik berispt door magistraten. Het gaat hier evenwel niet om een vormfout. Rechters hadden perfect kunnen beslissen dat ze in de cel bleef", aldus Geens.

Bekijk het fragment »