Koning Fietsproject afgetrapt aan 'De Zonnewijzer'

op 02 september 2016 09:42 Het Nieuwsblad

Minister Koen Geens en Vlaams parlementslid Martine Fournier hebben aan basisschool De Zonnewijzer het Koning Fiets-project afgetrapt. Op de eerste schooldag controleerden ze de fietsen op bandenspanning en de staat van de fietsketting.

CD&V wil jonge fietsers extra aanmoedigen om met de fiets naar school te rijden. De partij gaf hen bij de eerste schooldag een symbolische 'high five' door fietsen te controleren op technische mankementen. Minister Koen Geens en Vlaams parlementslid Martine Fournier mochten voor een keer de fietsenmakers van dienst zijn.

Banden en kettingen

Banden met een te lage spanning werden bijgepompt en stroef lopende fietskettingen gesmeerd. Het smeren lukte de minister nog, maar het darmpje van de voetpomp kreeg hij niet op het ventiel. De fietsband die hij voor de kleine Maya wou bijpompen, liep daardoor helemaal leeg.

Stefan Beelen die dagelijks in aangepaste outfit naar zijn werk in Brussel fietst, heeft daar gelukkig wel ervaring mee en schoot de minister ter hulp. Zo kon Maya toch nog met volle banden verder.

Vlaams parlementslid Martine Fournier licht de actie toe: “Fietsen wordt vaak als gevaarlijk aanzien. Niet onterecht, leren we uit statistieken. Het risico op ernstige verwondingen per kilometer wordt voor een fietser liefst 23 keer hoger ingeschat dan voor een autobestuurder. Nog cijfers: 28% van de ernstig gewonden van een verkeersongeval zijn fietsers en 35% van alle verkeersdoden op de fiets zijn tien- tot veertienjarigen.”

Vandaag fietst één op vier leerlingen naar school. “Dat kan beter”, zegt Fournier. “Onveilige fietspaden en schoolomgevingen werken ontmoedigend. De leefbaarheid van de schoolomgevingen moet omhoog en dat kan alleen door de auto's daar te weren.”

CD&V heeft heel wat redenen om jongeren aan te sporen de fiets te nemen. Fietsgebruik komt de hele maatschappij ten goede. Fietsen is gezond, milieuvriendelijk en sociaal.

De partij engageert zich om de fiets meer dan ooit centraal te plaatsen in haar mobiliteitsbeleid. Op alle niveaus zal het ondersteunen van de fiets absolute prioriteit krijgen. Zowel bij het schoolverkeer en werkverkeer, als bij recreatie en als aanvulling op het openbaar vervoer. CD&V zet haar lokale besturen aan tot een ambitieus fietsengagement om zo veel mogelijk lokale 'fietsdeals' te sluiten.

Fietsgemeente Zemst

De actie startte niet toevallig in Zemst. Die gemeente trekt voluit de kaart van de fiets. Zemst kreeg al een vermelding als fietsgemeente en was ook de eerste gemeente waar de meetfiets de kwaliteit van de fietspaden in kaart bracht, waarna tekortkomingen aangepakt werden.

De actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' stimuleert er al tien jaar het gebruik van de fiets. Digitale schoolroutes en kaarten wijzen scholieren de veiligste weg naar school. Met geld van de provincie werden ook overdekte, afsluitbare fietsenstallingen geplaatst.

Zemst maakt ook het eigen personeel warm voor de fiets. Gemeentepersoneelsleden die met de fiets naar hun werkpost rijden, krijgen de maximale fietsvergoeding en een 'Fair Trade Ontbijt' tijdens de week van de mobiliteit. Tijdens die week (van 16 tot 22 september; nvdr.) wordt het Koning Fietsproject verder uitgerold over heel Vlaanderen.

JULIAAN DELEEBEECK