Verkeersboetes 5% duurder

op 27 oktober 2016 08:15 Het Laatste Nieuws

Wie volgend jaar een verkeersovertreding begaat, zal dieper in de portemonnee moeten tasten: de boetes worden duurder.

Niet geparkeerd zoals het hoort? Iets te snel gereden? Of een glaasje te veel op, maar toch minder dan 0,8 promille? Betrapt de politie jou, dan stelt die doorgaans een onmiddellijke inning voor. Je schrijft het bedrag van de verkeersboete over en hoeft niet langs de rechter te passeren. Dat soort boetes slaat in 2017 met 5% op, bevestigt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Een boete van 50 euro wordt dus 2,5 euro duurder. Maar ook overtredingen zoals rijden door een rood licht vallen onder dit systeem. Dat kost je nu 165 euro, en slaat dus zo'n 8 euro op. "Andere zaken stijgen ook in prijs, en boetes worden afgestemd op de levensduurte", voert het kabinet-Geens aan. Ze komen zo ook meer in lijn met de boetes in onze buurlanden, luidt het nog.

Ook boetes die de rechter oplegt, worden duurder. Vandaag worden de bedragen die de rechtbank vastlegt, vermenigvuldigd met 6. De regering zou dat optrekken naar 7, al wil men bij Geens enkel bevestigen dat er een stijging komt. Een verhoging van 6 naar 7 is alleszins fors. Als een rechter je bij een vluchtmisdrijf veroordeelt tot een boete 2.000 euro, betekent dat een factuur van 12.000 euro. Gaat het maal zeven, dan loopt het eindbedrag al op tot 14.000 euro.

Niet veiliger

Of de Belg hierdoor nu veiliger zal rijden? Politierechter Kathleen Stinckens gelooft van niet. "Dit zal niet veel invloed hebben op de verkeersveiligheid. De boetes zijn nu al erg hoog vergeleken met die in correctionele zaken. Sommige liggen hoger dan een maandloon."

Stinckens gaat ervan uit dat rechters meer naar alternatieve straffen zullen grijpen, zoals een werkstraf. "Wat moet je anders doen als je al ziet dat de veroordeelde de boete toch niet kan betalen?"

KATRIEN STRAGIER