Geens: "Heel behoorlijk rapport in moeilijke tijden"

op 04 november 2016 09:19 Deredactie.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nuanceert het kritische rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) over het Belgische antiterreurbeleid. "Ik vind dit een heel behoorlijk rapport in moeilijke tijden, we hebben maximaal aandacht gehad voor de mensenrechten", zegt hij.

Volgens Geens heeft ons land in de moeilijke momenten na de aanslagen het midden gehouden tussen fors ingrijpen en aandacht houden voor de mensenrechten. Volgens hem zullen maar weinig landen "een zo proper rapport krijgen op dit vlak".

"In acht nemend dat we dit rapport niet op voorhand hebben kunnen inkijken en het dus meteen definitief was zonder tegenspraak, vind ik dit een behoorlijk rapport", zegt Geens, die op zijn beurt kritisch is voor de onderzoekers van HRW. "Die mensen zijn hier maandag geweest en hebben toegegeven dat ze op een aantal punten de bal hebben misgeslagen omdat ze onvoldoende ons recht kennen."

"Niet zo dat we terroristen in de regel alleen opsluiten"

HRW schrijft dat sommige maatregelen van de federale regering een bedreiging vormen voor de mensenrechten, zoals bijvoorbeeld het opsluiten van terreurverdachten in afzondering. Geens is het daar niet mee eens.

"We hebben alleen voor terroristen waarvan we denken dat ze besmettelijk zijn voor andere gevangenen, afzonderlijke vleugels gemaakt in Ittre en in Hasselt. Dat is géén solitaire opsluiting. Die mensen worden samen in een gemeenschapsregime ondergebracht. Dus het is niet zo dat wij terroristen in de regel alleen opsluiten."

De minister zegt ook dat de veroordeelden die toch alleen worden opgesloten, omdat er bijvoorbeeld een ontsnappingsrisico is, hun basisrechten behouden. "Die mensen hebben een aantal rechten, zoals 3 keer per week bezoek ontvangen, 1 à 2 keer per dag worden ze alleen gelucht. Die mensen worden niet totaal geïsoleerd."

Een andere maatregel waar HRW kritiek op uit, is het intrekken van het paspoort van potentiële Syriëstrijders zonder rechterlijke controle. "Het is juist dat er geen a priori toetsing is, om snel te kunnen ingrijpen", antwoordt Geens. "Maar men kan wel beroep aantekenen bij de Raad van State. Het is dus niet zo dat dat volledig ontsnapt aan het rechterlijke toezicht."

"Elk incident onderzoeken"

Geens laat zich niet uit over de beschuldigingen van buitensporig politiegeweld. De politie is zijn bevoegdheid niet, maar valt onder minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Diens woordvoerder erkent in De Morgen dat agenten onder grote druk staan en dat er fouten kunnen gemaakt worden. "Maar we moeten elk incident onderzoeken."

Lees het artikel »