Minister opent jacht op verdwenen criminelen

op 05 november 2016 11:28 Het Belang van Limburg

Het zijn terroristen, (roof)moordenaars, verkrachters, drugshandelaars, mensensmokkelaars. Zij hebben straffen opgelopen van 3 jaar tot levenslang. Maar zij zitten niet in de gevangenis. Toch mag de politie geen bijzondere opsporingsmethodes (observatie, telefoontap, inkijk in informaticaverkeer, speciale eenheden, enz.) gebruiken om hen te snappen. Daar wil Justitieminister Koen Geens (CD&V) verandering in brengen.

“Wij weten enkele van onze targets ongeveer zitten, maar niet precies. Wij kennen hun gsm-nummer. Technisch is het dus kinderspel om hen met dat nummer af te luisteren en te lokaliseren. Maar wettelijk mag dat niet”, leggen speurders van het gespecialiseerde FAST-team uit. “Wij zouden zelfs niet naar een informant mogen luisteren, die ons de gouden tip geeft om een voortvluchtige te snappen. Want ook informantenwerk is een bijzondere opsporingsmethode. We zijn dan ook maar wat blij dat minister Geens ons arsenaal aan opsporingsmethodes wil uitbreiden. Het is toch zonde dat wij soms moeten hopen dat voortvluchtigen naar een buurland vluchten omdat ze daar met die speciale methodes wel mogen opgespoord worden.”

Nieuw wapen

Sinds gisteren hebben de FAST-speurders er in elk geval al een nieuw wapen bij. Op de website www.mostwanted.federalepolitie.be staan de 20 voortvluchtige criminelen waar het Belgische gerecht het meest naar op zoek is. “Wie ons een tip kan geven om die veroordeelde, maar voortvluchtige misdadigers in de kraag te vatten, kan dat desnoods op een anonieme manier”, zegt FAST-commissaris Martin Van Steenbrugge. “Dergelijke websites hebben hun nut al bewezen. Begin dit jaar werd met steun van Europol de website Europe's Most WantedFugitives opgestart. 23 landen hebben er elk twee voortvluchtige criminelen op gepost. Acht van hen konden dankzij de reacties op de website gevangen genomen worden.”

Het FAST-team van de federale politie zoekt op dit ogenblik 1.705 voortvluchtige veroordeelden. Sinds begin dit jaar werden 278 criminelen die op de loop waren, ingerekend.

www.mostwanted.federalepolitie.be

Yves BARBIEUX