Capaciteit van gevangenis mag uitbreiden tot 123

op 19 november 2016 10:15 Het Nieuwsblad

De Ieperse gevangenis mag met 56 plaatsen uitbreiden om de efficiëntie te verhogen tot een capaciteit van 123. Maar extra gedetineerden kunnen er pas komen als de gevangenis in de Elverdingestraat bijbouwt.

“Met het Masterplan Gevangenissen en internering wil de regering de overbevolking in de gevangenissen terugdringen en de infrastructuur vernieuwen. Voor alle geïnterneerden die nu in de gevangenis verblijven, komt er aangepaste infrastructuur waar zij menswaardige zorg en begeleiding op maat krijgen”, klinkt het in een gezamenlijke boodschap van ministers van Justitie Koen Geens, Volksgezondheid Maggie De Block en vice-eerste minister van Veiligheid Jan Jambon.

In Ieper was de gevangenis al langer vragende partij voor een capaciteitsuitbreiding. “Onze huidige accommodatie kan dit zeker aan. We hebben een nieuwbouw met leslokalen, met bezoekersruimtes en een vernieuwde keuken die maaltijden kan bereiden voor 200 gevangenen. Het zou jammer zijn als we dat allemaal niet benutten”, zegt gevangenisdirecteur Els Deloof, die gemiddeld 90 à 100 gedetineerden in haar arresthuis heeft.

Aan haar verhaal zit nog een grote maar. “Eerst en vooral hangt aan een capaciteitsuitbreiding ook een fysieke uitbreiding van onze gevangenis vast. We zullen moeten bijbouwen als we de capaciteit bijna moeten verdubbelen. We zijn aan het kijken om twee extra verdiepingen bij te bouwen, maar hebben van dit goedgekeurde Masterplan officieel nog geen bericht gekregen. Pas vanaf dan kan alles in gang schieten: van verdere stabiliteitsstudies, over extra plannen, totopenbare aanbestedingen en de bouw zelf. Tegen dat er effectief extra gevangenen bij kunnen komen, zullen we enkele jaren verder zijn.”

Nu geeft de gevangenis van Ieper werk aan 70 voltijdse arbeidskrachten, maar ze zijn nog op zoek naar een tiental personeelsleden.

Door de uitbreiding zouden er zeker nog een vijftal vacatures bijkomen voor de bewaking van de cellencomplexen.

Tommy Huyghebaert