Gevangenissen light voor minst gevaarlijke gedetineerden

op 19 november 2016 10:14 De Standaard

De regering-Michel gaat zowel in Vlaanderen als in Wallonië een gevangenis inrichten voor gedetineerden met een laag risico. In Ruiselede en Jamioulx komt een penitentiaire instelling met vijftig plaatsen, het ­beveiligingsniveau zal er gevoelig lager zijn dan in 'normale' gevangenissen. Daarnaast wordt er ook echt werk gemaakt van tran­sitiehuizen voor honderd gedetineerden die het grootste deel van hun straf hebben uitgezeten en in een kleinschaligere omgeving hun re-integratie in de maatschappij kunnen voorbereiden.

Het is de eerste stap in het gedifferen­tieerde detentiebeleid waar de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA), heen willen. Het 'Masterplan Gevangenissen en Internering' werd vrijdag goedgekeurd. Geens: 'Het detentiebeleid moet de nadruk leggen op de terugkeer.'

Tegelijk wordt ook de bestaande infrastructuur uitgebreid: zo komen in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois nieuwe gevangenissen, en worden verschillende andere gebouwen gerenoveerd of uitgebreid.

In samenwerking met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) worden er ook 860 plaatsen gecreëerd voor geïnterneerden. Zoals eerder aangekondigd, komt er in Aalst een nieuw Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC), ook in Waver en Paifve wordt bijgebouwd. (mju)