Kappen in het bos van ondernemingen

op 07 december 2016 10:24 Het Nieuwsblad

Vandaag bestaan er in ons land zo'n veertien vennootschaps­vormen en vier verenigings­vormen, waardoor de startende onder­nemer door de bomen het bos niet zien. Na de hervorming ­zullen alleen de nv, de bvba, de coöperatieve cvba en de maatschap over blijven. De gekozen vennootschapsvorm moet voor zo weinig mogelijk administratieve last zorgen. Ook vrije ­beroepers, landbouwers en ­non-profit ondernemers ­moeten vlotter kunnen ­ondernemen. Geens schrapt onder meer de voorwaarde om een startkapitaal in te brengen. Een goed ­onderbouwd ondernemingsplan volstaat.

“Iemand wiens onderneming failliet gaat, moet ook een tweede kans krijgen”, zegt de ­minister. Er komt daarom een discreet of 'stil' faillissement voor alle ondernemingen. Daarmee hoopt Geens nog eind dit jaar te landen. De andere hervormingen in het vennootschapsrecht legt hij in de loop van volgend jaar voor aan de regering.