Geslachtsverandering kan straks zonder geslachtsoperatie

op 09 december 2016 08:06 Het Nieuwsblad

Wie van geslacht wil veranderen, moet daar in de toekomst geen geslachtsoperatie meer voor ondergaan. Dat staat in de nieuwe transgenderwet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA).

Tot nu moest wie van geslacht wilde veranderen zich laten steriliseren en een zware geslachtsoperatie ondergaan. Dat strookte niet meer met de mensenrechten en was in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus beide ministers.

Veranderen van geslacht kan binnenkort via een gewone administratieve procedure van enkele maanden, waarbij je in eerste instantie je voornaam kan veranderen, en ook op je identiteitskaart je geslacht kan laten wijzigen.

De nieuwe wet voorziet ook in mogelijkheden voor kinderen vanaf twaalf jaar. Kinderen voelen vaak al op heel jonge leeftijd aan dat het geslacht dat ze bij de geboorte toegekend kregen niet overeenkomt met hoe ze zich voelen, zeggen Geens en Sleurs. (wer)