Strengere straffen voor verkrachters op komst

op 15 december 2016 11:36 Het Laatste Nieuws

Magistraten en hulpverleners smeken om verkrachters strenger aan te pakken. De maximumstraf valt vandaag drie keer lichter uit dan die voor een gewapende diefstal. Een oplossing is op komst.

In de helft van de gevallen wordt een verkrachting geseponeerd. Leidt ze wél tot een rechtszaak, dan hebben rechters onvoldoende munitie om strenge straffen uit te spreken. Voor een correctionele rechter kan een verkrachter maximaal vijf jaar cel krijgen. Wie een wapen gebruikt bij een diefstal riskeert al het drievoudige.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) laat weten dat er volop werk gemaakt wordt van een herziening van het strafrecht. "Volgend jaar zal er een andere strafmaat zijn voor verkrachting. Hoe die er precies zal uitzien, is nog niet beslist, maar het zal strenger zijn dan nu en daders zullen minder makkelijk voortijdig vrijkomen." (SSB)