Minstens vier profspelers in België benaderd voor matchfixing

op 17 december 2016 11:11 Het Nieuwsblad

Minstens vier spelers die onder contract staan bij een Belgische profclub werden ooit al benaderd door zogeheten match fixers. Wereldwijd komt 11 procent van de profvoetballers in de loop van hun carrière in contact met wedstrijdfraude. Dat blijkt uit een enquête die de Internationale Spelersvakbond FIFPro voerde in 87 landen. Fraude komt vaak voor bij spelers die weinig of te laat worden betaald. Maar ook in landen waar ze op tijd hun loon krijgen, zoals België, komt competitievervalsing voor. Op 148 spelers zeiden er minstens vier dat ze al eens werden benaderd door fixers. De Belgische spelersvakbond Sporta gelooft dat de reële cijfers nog flink hoger liggen.

Nieuw meldpunt

Om meer gecoördineerd tegen sportfraude te strijden lanceert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een nieuw platform waarin de federale politie, het parket, de overheid en de verschillende sportbonden informatie gaan uitwisselen. Er komen preventiecampagnes, intensere samenwerking en het huidige meldpunt voetbalfraude.be wordt geherlanceerd voor alle sporten. (bla)