Elke dag 15 dealers veroordeeld

op 12 januari 2017 10:05 Het Laatste Nieuws

Het aantal veroordelingen voor drugshandel is in vijf jaar tijd met 14% gestegen. In 2015, het meest recente cijfer, zijn 5.646 personen veroordeeld - of meer dan 15 per dag. Het overgrote deel, zo'n 5.000, verkochten 'klassieke drugs' zoals cannabis, cocaïne of heroïne. Ruim 500 dealers kregen een straf voor chemische drugs zoals lsd, xtc of speed. Bij vier op de vijf spraken de rechters ook nog een verbeurdverklaring uit van hun eigendommen of hun geld. CD&V-parlementslid Els Van Hoof vroeg de cijfers op bij justitieminister Geens. Zij is tevreden dat de veroordelingen gelijke tred houden met de toename in in beslag genomen drugs. Vorig jaar bijvoorbeeld werd in de Antwerpse haven bijna 30 ton cocaïne in beslag genomen. Van Hoof: "Voor de drugsgebruiker moet er wel hulpverlening beschikbaar zijn, zoals in Gent en Antwerpen. Een gebruiker die zijn traject volgt, kan geen of een mildere straf krijgen."