Gevangenis krijgt apparatuur om gsm's op te sporen

op 13 april 2017 13:47 Het Laatste Nieuws

De gevangenis van Beveren krijgt speciale apparatuur om gsm's op te sporen. Dat moet de veiligheid verhogen. Bij controles de voorbije maanden zijn in verschillende cellen mobiele telefoons teruggevonden, onder andere bij gedetineerden die opgesloten zitten op verdenking van terroristische activiteiten.

Vorig jaar werden in de Belgische gevangenissen bij controles 313 gsm's aangetroffen. Vooral in de Vlaamse gevangenissen werden veel telefoons aangetroffen, omdat daar ook meer controles werden uitgevoerd. Het is in ieder geval een spectaculaire stijging want in 2015 bedroeg het aantal aangetroffen gsm's 197. Volgens minister van Justitie Koen Geens is de stijging te wijten aan de toename van het aantal sweepings. Vorig jaar heeft het nationale team dat verantwoordelijk is voor deze sweepings meer controles uitgevoerd in de strijd tegen radicalisering in gevangenissen.

Het aantal controles zal binnenkort gevoelig worden opgedreven, want elke strafinrichting krijgt speciale apparatuur om gsm's op te sporen. "Dit maakt het mogelijk dat het personeel van gevangenissen de controles zelf doen", zegt Lauren Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen.

Efficiënter

"Dit is uiteraard veel efficiënter dan dat één nationaal team deze opdracht moet vervullen in alle strafinrichtingen." Ook de gevangenis Poort van Beveren krijgt dus zulke apparatuur. Daar zitten namelijk geregeld ook heel wat geradicaliseerde gedetineerden zoals tot vorig jaar Fouad Belkacem, gewezen woordvoerder van Sharia4Belgium en tot zijn uitlevering aan Frankrijk zat ook terreurverdachte Salah Abdeslam opgesloten in Beveren.

De bestrijding van het binnensmokkelen van drugs blijft wel de bevoegdheid van de politie van de zone Waasland-Noord. Die deed het voorbije jaar elf grote controles en zal ook dit jaar maandelijks een onaangekondigde controle doen bij zowel bezoekers, gedetineerden als personeel. (PKM)