"Woorden van oud-studente zijn hard aangekomen"

op 14 april 2017 10:21 Radio 1

Geens benadrukt dat hij enkel op de kiesvee-uitspraak wenst te reageren als CD&V-lid, en niet vanuit zijn bevoegdheid als minister van justitie. "Ik merk op dat mijn partij vanuit de rechtse en extreem-rechtse hoek maar beter af en toe gebasht wordt. Dat we dat niet leuk vinden, en dat zoiets binnen een regering niet kan, hebben mijn voorzitter (Wouter Beke, nvdr) en premier Michel al duidelijk gemaakt. Maar de uitspraak van Zuhal heeft me hard geraakt, eens te meer omdat ze een oud-studente van mij is."

De federale regering kan de komende twee jaar enkel behoorlijk samenwerken als partijen elkaar iets gunnen, en niet om het minste elkaar in de haren vliegen, zegt Geens. "We hebben op het vlak van veiligheid nog immens veel werk. Als je als collega's wil samenwerken, dan horen dergelijke uitspraken daar niet bij. Op deze toon kan je niet samenwerken zoals het hoort. Ik wil me naast Zuhal niet constant afvragen of ze mij als oud-studente gaat afvallen", meent Geens. "We moeten naast elkaar staan, en niet toewerken van opiniepeiling naar opiniepeiling."

Geens werd ook gepeild naar de beslissing van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om de Fatih-moskee in Beringen te sluiten, na een advies van Staatsveiligheid, die onder de bevoegdheid van Geens valt.

"De erkenning van moskeeën, en de eventuele intrekking ervan, valt onder Liesbeth haar bevoegdheid. Ze heeft die uitgeoefend, dus dat is het punt niet", benadrukt hij. "Wel is het jammer dat ze geen overleg met mij heeft gepleegd hierover, of met Staatsveiligheid. Er stond volgende week hoe dan ook een vergadering met ons drie gepland. We hadden dat dan rustig kunnen bespreken, in plaats van voor het Turkse referendum olie op het vuur te gooien."

In een federale staat moet je nu eenmaal samenwerken over de niveau's heen, zegt Geens. "Veiligheid is bovendien een thema dat geen politieke kleur kent. We moeten de toon rustig houden, en het geheel proberen overstijgen."

Herbeluister het fragment. »