Rechter kan ruziënde partijen verplichten tot bemiddeling

op 20 juli 2017 10:53 Het Nieuwsblad

Minder conflicten voor de rechter, meer problemen opgelost dankzij ­bemiddeling. Dat is de evolutie die ­minister van ­Justitie Koen Geens (CD&V, foto) voor ogen heeft met zijn hervorming van het Burgerlijk Recht, die vandaag op tafel van de ministerraad ligt. Volgens Geens blijft het aantal bemiddelingen tegenwoordig beperkt tot ­zowat 10.000 per jaar, terwijl jaarlijks meer dan een miljoen vonnissen en arresten worden geveld. “Terwijl we weten dat bemiddeling niet alleen sneller gaat en goedkoper is, maar ook tot meer tevredenheid leidt”, klinkt het op het kabinet Justitie. Daarom komen er allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat echtscheidende ouders, ruziënde buren en allerlei handelsconflicten zo veel mogelijk buiten de rechtbank worden gehouden. Bemiddelaars zullen voortaan een erkenning moeten krijgen, en daar zal een stevig examen aan voorafgaan. Notarissen, gerechtsdeurwaarders en advocaten krijgen bovendien de opdracht mensen te wijzen op de mogelijkheden van bemiddeling. En rechters zullen ruziënde partijen kunnen verplichten eerst een bemiddeling te proberen. (sdb)