Zwaardere straffen voor vluchtmisdrijf

op 20 juli 2017 19:44 VTM NIEUWS

Rijden onder invloed en vluchtmisdrijven zullen strenger gestraft worden. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat vandaag is goedgekeurd.

Voor vluchtmisdrijven worden de maximale straffen verhoogd. Concreet zal wie een vluchtmisdrijf pleegt met stoffelijke schade tot zes maanden cel en een boete van 2.000 euro kunnen krijgen, dat was voordien ook het geval.

Laat een bestuurder een slachtoffer achter, kan hij tot drie jaar en een boete van 5.000 euro krijgen. Bij een dodelijk vluchtmisdrijf loopt de straf op tot vier jaar en een geldboete van 5.000 euro. Voordien stond zowel op vluchtmisdrijven met gewonden als met doden maximaal twee jaar celstraf.

Alcohol
Ook wil de regering strenger optreden tegen dronken bestuurders. Zo zal iemand die betrapt wordt met 1,8 promille in zijn bloed een alcoholslot in zijn wagen krijgen, gaande van één jaar tot definitief. Mensen die meer dan een keer betrapt worden in drie jaar tijd, kunnen die straf al vanaf 1,2 promille krijgen.

Op rijden zonder rijbewijs staat binnenkort ook een celstraf, tot nu toe was dat enkel een geldboete. Verkeersmisdrijven zullen pas vanaf twee jaar verjaren in plaats van één.

Veilig verkeer
Geens wil met de nieuwe wet zwakke weggebruikers nog beter beschermen. “Wie ernstige verkeersmisdrijven pleegt, wordt zwaarder gestraft”, zegt Geens. “Zo gaan we samen naar een veilig verkeer.”

Bekijk het fragment »