​Geens maakt einde aan valse blanco strafbladen

op 20 januari 2018 10:21 Het Nieuwsblad

Vanaf nu wordt het zo goed als onmogelijk om vlot aan een blanco strafblad te komen terwijl je eigenlijk al veroordeeld was. Dat kon tot voor kort nog omdat het vaak een kleine week duurde voor gemeenten op de hoogte werden gesteld van de veroordeling van een inwoner. Zo'n blanco strafblad is bij bepaalde beroepen, bijvoorbeeld in de veiligheidssector, vereist. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kan nu trots aankondigen dat alle 589 Belgische gemeenten aangesloten zijn op één centraal register, waar vonnissen vrijwel meteen zullen opduiken. Sint-Joost-ten-Node was de laatste gemeente die haar fiat nog moest geven. Het gemeentelijke strafregister verdwijnt.

Jaarlijks gaat het om zo'n 250.000 vonnissen. “Eén digitaal, centraal register betekent minder werk voor steden en gemeenten en het personeel van de rechtbanken”, zegt Geens. (phu)