​Extra speurders moeten Bende mee ontmaskeren

op 07 februari 2018 10:51 De Morgen

Negentien speurders extra en de touwtjes stevig in handen van het federaal parket: dat is de nieuwste strategie om de Bende van Nijvel te ontmaskeren. Een stap vooruit, vindt advocaat Jef Vermassen. 'Maar het onderzoek volledig weghalen bij de onderzoeksrechter in Charleroi zou nog beter zijn.'

Met de bekentenis van oud-rijkswachter Christiaan 'De Reus' Bonkoffsky kwam het onderzoek naar de Bende van Nijvel eind vorig jaar in een (zoveelste) stroomversnelling. Snel volgde een nieuwe oproep naar getuigenissen, mét resultaat: sinds oktober kwamen er al 800 tips binnen, waarvan 470 serieus genoeg om verder te onderzoeken. 120 tips werden al nagetrokken, voor de resterende 350 breidt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) binnenkort voor de tweede keer het onderzoeksteam uit.

Eerder kreeg het tot dan toe vijfkoppige onderzoeksteam er al eens evenveel onderzoekers van de federale gerechtelijke politie bij en vier van het Comité P, dat de interne werking van de politiediensten controleert. In de Kamercommissie Justitie benadrukte Geens gisteren dat de speurders van het Comité ook specifiek het onderzoek zelf en alles wat kan wijzen op manipulatie tegen het licht zullen houden. Bepaalde tips wijzen immers opnieuw in de richting van gewezen rijkswachters, zo bevestigde de minister.

Roze Balletten

Ook de link met misdaden in de rand van het dossier, wordt onderzocht. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de Roze Balletten: een reeks drugs- en seksfeesten eind jaren 70, bedoeld om machtige mensen af te persen.

Koen Geens kondigde verder aan dat er een nieuw onderzoeksplan komt, waarbij het federaal parket - dat weliswaar al betrokken was vanwege zijn expertise - de leiding zal overnemen van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer. Hij had het dossier in handen sinds 2013, toen de procureur-generaal van Bergen, Claude Michaux, met pensioen ging.

Een stap vooruit, vindt advocaat Jef Vermassen, al had hij liever gehad dat het onderzoek helemaal weggehaald werd uit Charleroi. Maar dat gebeurt niet: de speurders die al jaren op de zaak werken, blijven op post, net als Martine Michel, onderzoeksrechter van Charleroi. "Ze hadden beter een onderzoeksrechter aangesteld in Brussel. Of twee, of drié. Zonder Charleroi zouden mensen makkelijker verklaringen afleggen. Nu krijg ik ook vaak tips, maar uit schrik voor represailles uit Charleroi, geven ze die vertrouwelijk door. Dus daar kan ik niets mee doen door mijn beroepsgeheim." De strafpleiter wijst er ook op dat er in Charleroi na al die jaren "nul resultaat" geboekt is.

"Het kan alleen maar beter worden", denkt ook advocaat Walter Van Steenbrugge, die optreedt voor de familie Palsterman. "Zoals het nu liep, was het niet goed. De standpunten die tot nu toe ingenomen werden door de procureur waren van een bedroevend niveau. Met de mensen van het federaal parket zal het onderzoek misschien een nieuw elan krijgen. We zullen het blijven opvolgen."

Spijtoptanten

Vermassen apprecieert wel dat Geens werkt aan een betere schadevergoeding voor de slachtoffers. "Mensen die nu slachtoffer zijn, krijgen maar een heel kleine schadevergoeding", legt hij uit. "Omdat het volledige bedrag pas gegeven kan worden als de feiten bewezen zijn en de dader veroordeeld is. Denk aan David Van de Steen (cliënt van Vermassen, die zijn ouders en zus verloor bij de raid op de Delhaize in Aalst, red.). Zijn been zal nooit helemaal genezen, waardoor hij niet kan werken en invalide is. Zo'n jongen heeft nood aan een degelijke vergoeding."

Geens hoopt de wet tegen de zomer door het parlement te krijgen, net als de wet rond de spijtoptanten. Die geeft criminelen een kans op strafvermindering in ruil voor cruciale informatie.

(ARA - BJM)