Geens wil drugsgeld in Marokko kunnen aanslaan

op 03 april 2018 09:29 Het Nieuwsblad

Marokkaanse drugs­dealers die hun winsten doorsluizen naar de andere kant van de Middellandse Zee, zijn niet meer veilig voor het Belgische gerecht. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekent vandaag een intentieverklaring met zijn Marokkaanse collega om beter samen te werken op het vlak van inbeslagnames. “De georganiseerde misdaad tref je het best in haar portemonnee.”

Het is een grote frustratie voor het Belgische gerecht: Marokko wil niet mee. Sinds 2013 heeft België aan de Marokkaanse justitie 70 keer hulp gevraagd in drugsdossiers en 36 keer in witwasdossiers, vaak gelinkt aan drugsmisdrijven. Er is aan geen enkele vraag gevolg gegeven. Alleen als het om terreurdossiers gaat, kunnen de onderzoekers rekenen op de steun van hun Marokkaanse collega's.

Daar wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verandering in brengen. Op de conferentie die Marokko organiseert over de onafhankelijkheid van justitie, zal hij samen met zijn Marokkaanse ambtgenoot Mohamed Auajjar vandaag een intentieverklaring ondertekenen om beter samen te werken op het vlak van inbeslagnames. “Wanneer twee staten overgaan tot verbeurdverklaringen, varen ze daar allebei wel bij”, zegt de minister. “De opbrengsten kunnen dan verdeeld worden onder de twee.”

Struikelblok

En voor dat argument zijn ze in Marokko niet ongevoelig, hoopt de minister. Want die economische redenen zijn vandaag een struikelblok.

De Marokkaanse economie is voor een slordige tien procent afhankelijk van mensen die in het buitenland wonen: die sturen hun geld naar hun Marokkaanse familie. Dat doen de ongeveer 220.000 Marokkanen in België ook. Velen van hen hebben roots in het Rif-gebergte, een streek die bekendstaat voor de cannabishandel. In verschillende dossiers is al gebleken dat drugsgeld via die weg witgewassen wordt, door bijvoorbeeld in Marokko een appartement van 500.000 euro te kopen, zonder dat iemand kan zeggen waar dat geld vandaan komt.

Corruptie aanpakken

De Belgische misdaad aanpakken kan dus gevolgen hebben voor de Marokkaanse economie. Maar er zit verandering aan te komen. Vorig jaar voerde koning Mohammed VI een grondige justitiehervorming door, onder druk van de Arabische Lente van enkele jaren geleden. Hoofddoel is om de corruptie in zijn land aan te pakken. En daar wil Geens nu gebruik van maken om een betere samenwerking op poten te zetten. “In die filosofie kan het gewoon niet dat misdaad zou lonen. En georganiseerde criminele organisaties tref je het best in hun portemonnee.”

Een werkgroep moet nu het komende jaar drie keer samenkomen om te bekijken hoe die inbeslagnames het best kunnen verlopen. Het Belgische Instituut voor Gerechtelijk Onderzoek zal bovendien Marokkaanse magistraten opleidingen geven over de inbeslagnames. De eerste stap wordt gezet met het intentieakkoord. Een belangrijke stap, volgens Geens. “Zonder zo'n akkoord, zijn verbeurdverklaringen in het buitenland gewoon niet mogelijk.”

Arnout Gyssels ■