Schijnerkenning van kinderen voortaan strafbaar

op 03 april 2018 16:08 VRT NWS

Een kind erkennen enkel en alleen om verblijfspapieren te krijgen, is voortaan strafbaar. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) willen op die manier dat fraudekanaal droogleggen.

Het fenomeen van schijnhuwelijken en schijnsamenwonen is al langer bekend en strafbaar. "Maar er was een nieuw fraudekanaal ontstaan", zegt Francken. "We zagen dat een aantal illegale - vooral - vaders kinderen erkenden van legale Belgische moeders om verblijfsrecht te krijgen, en louter en alleen daarvoor. Ze keken voor de rest niet om naar die kinderen."

Om dat fenomeen aan te pakken, zijn schijnerkenningen voortaan strafbaar. Een persoon die een kind wil erkennen met als enige doel verblijfspapieren te bekomen voor zichzelf, voor de moeder en/of voor het kind in kwestie, riskeert daarvoor te worden vervolgd en gestraft. De straffen kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van vier jaar. 

Daarnaast mogen ambtenaren van de burgerlijke stand een erkenning weigeren wanneer ze een ernstig vermoeden hebben van fraude en ze kunnen bijstand vragen van het parket. Frauduleuze erkenningen die al geformaliseerd zijn, kunnen dan weer door de rechtbank worden vernietigd. Ten slotte kunnen verblijfstitels die op basis van een frauduleuze erkenning zijn gekregen opnieuw worden ingetrokken.

"Dit is een grote stap in de strijd tegen misbruik. Kinderen gebruiken om verblijfspapieren te verkrijgen, kan nooit aanvaard worden", aldus staatssecretaris Francken. "Het belang van het kind gaat voor op alles", zegt ook minister Geens. Hij wijst er verder op dat de wet niet bedoeld is om alle erkenningen door of van vreemdelingen te verhinderen. "We halen enkel het misbruik eruit. Ouders die kunnen aantonen dat ze een sociale en/of biologische band hebben met hun kind hoeven niks te vrezen, alsook wanneer de erkenning niet leidt tot het verkrijgen van verblijfsrechten voor een van de betrokkenen.”

Lees het artikel »