​Geens laat politie de grens oversteken

op 24 juli 2018 09:19 Het Nieuwsblad

Criminelen die bij een achtervolging de grens met een Benelux-land oversteken, kunnen op die manier niet langer ontsnappen. Met een nieuw verdrag over de politiesamenwerking, gisteren ondertekend in het Egmont­paleis, wordt het voor de Belgische politie mogelijk om ook in Nederland of Luxemburg criminelen te blijven achtervolgen. Vandaag kan dat enkel voor internationaal geseinde personen.

Daarnaast wordt rechtstreekse toegang tot elkaars politiedatabanken mogelijk, en uitwisseling van de gegevens van de slimme camera's die nummerplaten herkennen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ­beaamt dat dit gezond verstand lijkt. “Maar ­België, Nederland en Luxemburg geven hiermee voor een stuk hun soevereiniteit op. Voor de veiligheidsdiensten en de bevoegde ministers is dit een grote toe­geving.” Met andere buurlanden bestaat deze mogelijkheid niet. “Wij lopen voorop”, zegt minister Geens. “Binnen de EU gaat dit zeker ook gebeuren, maar dat zal niet voor de eerste vijf jaar zijn.”