Belgische gamers kunnen geen punten meer kopen in FIFA

op 30 januari 2019 10:45 Het Laatste Nieuws

Vanaf morgen kunnen Belgische gamers geen punten meer kopen in het populaire voetbalspel 'FIFA'. Dat kondigt uitgever Electronics Arts (EA) aan, nadat de Kansspelcommisse had gedreigd met zware boetes.

Het probleem is dat je met de FIFA Points - 500 stuks kosten gemiddeld 4,99 euro - zogenaamde 'lootboxes' kan aankopen in het spel. Dat zijn virtuele schatkisten waarmee je bepaalde spelers naar je ploeg kan lokken. Alleen weet je op voorhand niet wát je precies koopt. Hoe vaker je een 'lootbox' aanschaft, hoe groter de kans dat je krijgt wat je zoekt. "De Kansspelcommissie heeft een onderzoek gevoerd en is tot de conclusie gekomen dat er sprake is van gokpraktijken. Naar Belgisch recht mag je dit niet aanbieden", zegt de woordvoerster van justitieminister Koen Geens (CD&V). EA is al de vierde gameproducent die moet inbinden. Eerder haalden Activision Blizzard ('World of Warcraft'), Valve ('Counter-Strike') en 2K ('NBA 2K19') de schatkisten al uit hun spellen in ons land.

Ben Allossery, hoofdredacteur van gamemagazine Invader, vindt het een goede zaak. "Ik hoor weleens verhalen van ouders wier kinderen duizenden euro's hebben uitgegeven aan die 'lootboxes'. De uitgevers geven het niet toe, maar het is een uiterst lucratief winstmodel. Wellicht kan het EA niet zoveel schelen dat België deze praktijken als eerste aan banden legt, maar als landen als Duitsland, Frankrijk of Engeland zouden volgen, wordt dat toch een andere zaak." (MAC)