‘Jammer was dat het vijf jaar duurde’ eer de studie er was

op 22 februari 2019 14:00 De Standaard

Zowel CD&V als de Moslimexecutieve stellen de proefperiode van vijf jaar voor moskeeën - zoals Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) voorstelt - in vraag.

De Moslimexecutieve vindt vijf jaar veel te lang om op een erkenning te wachten. Zo’n erkenning is belangrijk, want het geeft recht op financiële steun van de overheid. In ruil moeten de gebedshuizen aan enkele regels voldoen. Maar de minister vindt die regels te laks en stelt verscherpte criteria voor.

Eén van de veranderingen is dus die proefperiode. Het gevolg is dat de komende vijf jaar geen enkele moskee in Vlaanderen nog een erkenning krijgt. Maar ook de voorbije vijf jaar is niet één extra moskee erkend, omdat Homans eerst de voorwaarden wou aanpassen.

Komt die proefperiode er door, dan zou tien jaar lang geen enkele moskee in ons land een erkenning krijgen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stipte vandaag op Twitter fijntjes aan dat het ‘jammer was dat het vijf jaar duurde’ eer de studie er was. Hij doelt daarmee op de vertraging die het dossier deze legislatuur opliep, terwijl de Staatsveiligheid al lange tijd groen licht gaf voor 57 dossiers. Niet alleen voor gebedshuizen van de islamitische, maar ook voor de protestantse en orthodoxe gemeenschap.

'Wat jammer is, is dat nu opnieuw een proeftermijn van vijf jaar in het vooruitzicht wordt gesteld. Daardoor gaat de totale wachttijd voor de erediensten oplopen tot tien jaar. Het is wat laat dat Vlaanderen op tempo komt.'

Waarom een proefperiode?

Homans haalt de mosterd voor die proefperiode uit een studie van de KU Leuven. Een studie die ze zelf bestelde om de erkenningscriteria op te frissen. ‘Wij stellen in het rapport een periode van drie tot vijf jaar voor, waarin moskeeën wél al aan de voorwaarden moeten voldoen en begeleid worden door de lokale autoriteiten’, legde professor Rik Torfs in De Ochtend op Radio 1 uit.

CD&V stelt zich niettemin vragen. ‘Het zou toch beter zijn om een moskee eerst te erkennen, en dan na vijf jaar te bekijken of de erkenning kan blijven bestaan’, zegt Vlaams parlementslid Ward Kennes aan De Standaard.

‘Maar één aanvraag’

De Moslimexecutieve heeft de minister naar eigen zeggen al gesproken. ‘We hebben samen met alle andere erediensten tijdens een vergadering met de minister onze bezwaren overgemaakt. Elke eredienst apart had ook nog eens bezwaren. Over de proefperiode van vijf jaar hebben we gezegd dat ze voor ons heel lang is en zou mogen verdwijnen’, zegt Mehmet Ustün, voozitter van de Moslimexecutieve aan persagentschap Belga.

Volgens Ustün zou een gebedshuis dat na vijf jaar geen erkenning krijgt, er ook geen nieuwe kunnen vragen. ‘Stel dat een of twee mensen van een gebedshuis een fout begaan en die moskee, kerk of synagoge daardoor geen erkenning krijgt. Daarna heeft ze geen recht meer om een nieuwe erkenning aan te vragen. Dat is voor ons onaanvaardbaar’, klinkt het. ‘Dat is een straf voor de hele gemeenschap, terwijl wij vinden dat een erkenning een belangrijke acceptatie is. De gemeenschap voelt zich er aanvaard door. Dat is heel goed voor onze samenleving.’