Overheid verdient nu ook grof geld aan verkoop van in beslag genomen bitcoins van criminelen

op 12 maart 2019 05:55 Gazet van Antwerpen

Renpaarden, luxewagens, exclusieve wijnen, villa's. De overheid verdient fors aan de openbare verkoop van eigendommen die in beslag worden genomen bij criminelen. Daar komen de virtuele munten bij: ook de bitcoin brengt geld in het laatje.

“We willen criminelen raken waar het echt pijn doet, in hun portemonnee”, zegt minister van Justitie Koen Geens.

En dus worden nu ook in beslag genomen bitcoins (de virtuele munten die bijvoorbeeld worden gebruikt om drugs te betalen) geveild. Op 12 maart 2015 nam de federale gerechtelijke politie Limburg 104,9909228 bitcoins in beslag. Twee Belgen verkochten drugs onder meer via het DarkNet en konden die zo wereldwijd per post versturen. Bepaalde transacties werden betaald met virtuele valuta. Tijdens de huiszoeking vond de politie bitcoinportefeuilles op de computer van de hoofdverdachte.

De eerste openbare verkoop van bitcoins, door het Ierse openbare veilinghuis Wilsons Auctions, leverde de Belgische Schatkist 332.987 euro op. Vanuit een honderdtal landen werd er op geboden.

Ruim 8 miljoen

Finshop verkoopt in ons land al enkele jaren in beslag genomen goederen. Van een collectie oldtimers die bij een criminele bende in beslag werden genomen tot peperdure handtassen, renpaarden of dure luxewagens zoals Bentleys en Ferrari's, zowat alles gaat onder de hamer eens de verdachten zijn veroordeeld.

“In totaal bracht dat vorig jaar 8.340.169 euro op tegenover 7.513.565 in 2017”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

De verkoop van onroerende goederen brengt de Schatkist nog veel meer op. Ruim 42,7 miljoen euro in 2017. Het gaat om de openbare verkoop van gronden en gebouwen in opdracht van de overheid of nadat er beslag op was gelegd in het kader van een gerechtelijk onderzoek. (tg)