Justitieminister Geens (CD&V) wil online hate speech strenger aanpakken: "Qua strafbaarheid zijn we nog niet ver genoeg"

op 15 maart 2019 21:00 VRT

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil haatboodschappen op het internet strenger aanpakken. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". Hij zit daarover later deze maand samen met andere West-Europese ministers van Justitie. "Qua strafbaarheid zijn we nog niet ver genoeg."

e hoofdverdachte van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland toonde de beelden van zijn bloedige tocht live op de sociale media. Hij schreef ook een manifest. Hate speech vindt makkelijk zijn weg via het internet. Wat kan hieraan worden gedaan?

"Op dit ogenblik is er een gedragscode tussen de Europese Unie en providers van sociale media zoals Facebook. Wanneer er ook maar de minste indicatie is van hate speech, wordt dat gemeld via de Europese Unie en dan wordt er gevraagd aan de providers om dat te verwijderen. In de meeste gevallen gebeurt dat", zegt minister van Justitie Geens.

Daarnaast bestaat in België ook wetgeving die het aanzetten tot haat en discriminatie bestraft. "Maar we zitten altijd op een dunne lijn tussen vrije meningsuiting aan de ene kant en veiligheid aan de andere kant", stelt minister Geens. "In Duitsland is er nu een strengere wetgeving op online hate speech en in Frankrijk plant men die ook. Ik denk dat we in Europa daarmee gaan volgen." In Duitsland zijn providers verplicht om hate speech te verwijderen, gewoon op notificatie van een burger. Ze riskeren zware sancties als ze dat niet doen.

Op 25 maart zit Geens daarover samen met andere ministers van Justitie uit West-Europa. "Een van de agendapunten zal zijn "Moeten we niet samen online hate speech nog strenger aanpakken?" De Europese Unie vraagt vandaag al onmiddellijk aan de providers om haatboodschappen te verwijderen, maar qua strafbaarheid zijn we nog altijd niet ver genoeg omdat we bang zijn over de vrije meningsuiting."

Bekijk hier mijn interview in Terzake »