Minister Geens wil meer begeleiding voor getuigen van Jehova die organisatie willen verlaten

op 28 maart 2019 09:20 VRT NWS

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat getuigen van Jehova die de organisatie willen verlaten, terecht kunnen bij één aanspreekpunt. Dat zegt de minister een dag na de "Pano"-reportage over seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova.

Een samenleving binnen de samenleving." Zo wordt er wel eens over de getuigen van Jehova gesproken, de strikt religieuze organisatie die de meeste mensen kennen door de deur-aan-deurbezoeken. In het programma "Pano" gisteren getuigden verschillende voormalige jehova's over seksueel kindermisbruik binnen de organisatie.

Maar evenzeer benadrukken ze hoe moeilijk het is om de groep te verlaten, bijvoorbeeld op financieel vlak. "Ik heb hard moeten onderhandelen om een leefloon te krijgen", zegt bijvoorbeeld Karel Decaestecker, die opgroeide in een gezin van Jehova-getuigen, maar zich aan de organisatie onttrok.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daarom dat het IACSSO, de waakhond van sektarische organisaties in ons land, meer als een aanspreekpunt werkt voor mensen die de jehova's willen verlaten. "Als iemand een leefloon wil krijgen, is daar een deur voor. Als iemand psychologische hulp wil krijgen, is daar een loket voor. Wat we moeten nastreven is een betere multidisciplinaire begeleiding, zodat het aanspreekpunt dat het IACSSO is, ervoor kan zorgen dat die mensen op verschillende vlakken worden begeleid waar zij steun nodig hebben", zegt de minister.

Schuldig verzuim

Ook benadrukt Geens dat ouderen in de organisatie strafbare feiten verplicht moeten melden. Namen van verdachten van seksueel kindermisbruik bij de getuigen van Jehova zouden nu bewaard worden in blauwe enveloppes in het hoofdkantoor in Kraainem, en niet altijd tot bij justitie geraken. Geens benadrukt dat het "schuldig verzuim" is als strafbare feiten niet worden gemeld.

Het federaal parket voert intussen een onderzoek naar mogelijk misbruik binnen de organisatie. Ook in de Kamer werd een commissie opgericht die zich over de zaak buigt. "Ik zal ook aan de Staatsveiligheid vragen om sektarisch gedrag opnieuw strenger op te volgen dan op dit ogenblik het geval was", zegt Geens.

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/28/geens-reageert-na-pano/

Beluister het interview »