Vlaamse omzendbrief legt prioriteiten Justitie vast

op 05 juni 2019 09:57 De Morgen

Vlaanderen wil dat Justitie de komende jaren bijzondere aandacht besteedt aan onder andere de strijd tegen doping, tegen dierenmishandeling en tegen huisjesmelkerij. Dat blijkt uit een nieuwe omzendbrief.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben samen een omzendbrief verspreid waarin ze de prioriteiten van Vlaanderen vastleggen. Sinds 1980 kan Vlaanderen mee een dergelijke bindende richtlijn opleggen. Justitie moet de komende jaren onder meer prioriteit geven aan de strijd tegen doping en de handel in dopingproducten. Ook de handel in illegale wapens en het in- en uitvoeren daarvan verdient voorrang.

Wat mobiliteit betreft, vraagt Vlaanderen grote aandacht voor inbreuken die de verkeersveiligheid ondermijnen. Justitie moet prioriteit geven aan snelheidsovertredingen, door het rood rijden en de voorrangsregels negeren.

In het beleidsdomein Wonen vraagt de regering meer aandacht voor het verhuren van woningen die niet aan de normen voldoen, zeker als dat in combinatie met huisjesmelkerij of mensenhandel gebeurt.

(BELGA)