Ladbrokes veroordeeld voor gokken op virtuele sportwedstrijden

op 27 augustus 2019 09:00 Het Belang van Limburg

HasseltHet Britse kansspelbedrijf Ladbrokes mag in België geen weddenschappen op virtuele sportwedstrijden meer aanbieden zolang het zich niet aan de geldende wetgeving houdt.

Bij virtuele weddenschappen zetten spelers geld in op fictieve sportwedstrijden. De uitslag wordt door de computer bepaald en is totaal onvoorspelbaar. De zogenaamde 'Virtual Betting Machines' werden in 2012 gelanceerd in de 320 Ladbrokes-gokkantoren. Omdat er toen geen wetgeving rond virtuele weddenschappen bestond, kreeg het bedrijf een tijdelijke vergunning van de Kansspelcommissie.

De organisatie van cafés FedCaf noemde dat oneerlijke concurrentie en stapte naar de rechter. “Onze bingo's zijn aan strikte regels gebonden maar Ladbrokes hoeft zich daar niets van aan te trekken. Mensen kunnen tot 1.000 euro kwijtspelen met zo'n spelletje.”

De Kansspelcommissie stelde inbreuken vast op de minimumleeftijd van spelers en de maximumbedragen die konden worden verloren.

Het hof van beroep heeft recent bevestigd dat Ladbrokes geen virtuele weddenschappen op sportwedstrijden meer mag aanbieden zolang het zich niet aan de regels houdt. De rechter legde een dwangsom op van 10.000 euro per dag of per overtreding. In de praktijk verandert het arrest echter weinig: in de meeste filialen van Ladbrokes kan nog altijd op virtuele sportwedstrijden worden gegokt. (rust)