Geen beroep tegen terugkeer kinderen IS-strijders

op 09 januari 2020 09:00 De Morgen

Geen beroep tegen terugkeer kinderen IS-strijders

De regering gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om het mogelijk te maken voor tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land terug te keren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

De Belgische regering moet, volgens de op 11 december uitgesproken beschikking van de kortgedingrechter, aan de tien kinderen consulaire bijstand verlenen en hun identiteits-, administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen onder begeleiding vanuit Syrië naar België te komen. De kinderen verblijven in het vluchtelingenkamp Al-Hol, samen met hun moeder, aan wie volgens de rechter geen consulaire bijstand of documenten moeten worden verleend.

De rechter legt de Belgische staat ook een dwangsom op van 5.000 euro per dag vertraging en per kind. De dwangsommen beginnen te lopen als het vonnis niet uitgevoerd is zes weken na betekenis.

Daags na de uitspraak had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd dat de regering "de gewoonte heeft" in dit soort zaken beroep aan te tekenen.

(BELGA)