Effect van minder sport: derde minder bezoekers op gokwebsites

op 08 april 2020 09:00 De Morgen

Het aantal bezoekers van gokwebsites ligt een derde lager door de coronacrisis. Dat heeft de Kansspelcommissie vastgesteld.

Nochtans werd verwacht dat er net meer mensen zouden gaan gokken om de verveling van de lockdown tegen te gaan.

De Kansspelcommissie monitort het aantal bezoekers per website per dag. Deze monitoring toont, in tegenstelling tot wat verwacht werd, een daling aan van 38 procent op het gemiddeld aantal bezoeken sinds het begin van de coronacrisis.

Dat blijkt uit een parlementair antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan Stefaan Van Hecke (Groen). Deze daling is eenvoudig te verklaren door het wegvallen van de weddenschappen op sportevenementen. Zo is er - behalve die in Wit-Rusland - ook geen enkele voetbalcompetitie meer aan de gang in Europa.

Om de onlinecontroles van de vergunde websites efficiënt te laten verlopen, ontwikkelde de Kansspelcommissie specifieke controlefiches op basis van de huidige regelgeving. Vier personeelsleden controleerden de afgelopen weken zestien vergunningshouders. Bij meer dan 60 procent van de vergunninghouders werden inbreuken vastgesteld. De inbreuken gaan voornamelijk om overtredingen op de regels rond bonussen. Die zijn totaal verboden. Ook waren er overtredingen op het niet respecteren van speellimieten en reclame naar illegale websites.

Ook niet-vergunde exploitanten worden gecontroleerd. Indien een website illegaal kansspelen aanbiedt, wordt die aan een zwarte lijst toegevoegd.