Meer duidelijkheid over algemene vergadering voor syndici en appartementsbewoners tijdens coronacrisis

op 10 april 2020 06:01 Persberichten

Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens nam op 29 maart opnieuw pakket volmachtsbesluiten voor justitie. Daarin staat onder meer dat de algemene vergadering voor mede-eigenaars uitgesteld kan worden tot vijf maanden na het einde van de coronamaatregelen. Deze werden na advies van de Raad van State gisterenavond in het Staatsblad gepubliceerd. Er werd verduidelijkt dat de vergadering ook schriftelijk kan plaatsvinden zoals voorheen al het geval was, maar nog steeds alleen als alle eigenaars daarmee akkoord gaan.

Ongeveer 1 op de 3 Belgen woont in een appartement. Als je eigenaar bent van een appartement, dan hou je minstens een keer per jaar een algemene vergadering om bijvoorbeeld de renovatiewerken, bijvoorbeeld van de lift, te bespreken. Door de coronacrisis kan zo’n vergadering niet meer plaatsvinden. Vaak wordt een algemene vergadering georganiseerd in de maanden april-mei.

Daarom heeft justitieminister Koen Geens al in maart een oplossing uitgewerkt, die na advies van de Raad van State verder werd verduidelijkt. De algemene vergadering kan schriftelijk worden georganiseerd, eventueel met ondersteuning van een videoconferentie, als alle eigenaars akkoord gaan. Is dat niet zo dan moet je sowieso een fysieke vergadering organiseren.

De wetgever heeft er destijds bewust voor gekozen om de algemene vergaderingen van mede-eigenaars zoveel mogelijk fysiek te laten doorgaan. Niet iedereen beschikt namelijk over de nodige technische ondersteuning beschikken om aan een videoconferentie deel te nemen. Oudere mede-eigenaars zonder computerfaciliteiten mogen niet worden uitgesloten van een algemene vergadering die tijdens de crisisperiode wordt georganiseerd.

Als gevolg van de coronacrisis, kan de vergadering nu plaatsvinden tot vijf maanden na het einde van de coronamaatregelen. Voorlopig is die einddatum van de maatregelen nog voorzien op 3 mei, maar dat zeker nog worden verlengd, afhankelijk van de veiligheidsvoorschriften. De periode van 5 maanden begint te lopen vanaf de eerste dag na die einddatum. Die tijdsperiode werd bepaald om de zomer te overbruggen en om de nodige flexibiliteit te creëren. De vergadering nog langer uitstellen zou de rechten van de mede-eigenaars te veel in het gedrang brengen.

In België zijn er 4.269 syndici ingeschreven bij het BIV. Het gaat om 2.351 personen op de Nederlandstalige taalrol en 1.918 op de Franstalige taalrol. Volgens Statbel zijn er 1.444.971 appartemensteenheden in België.

Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens: “Tijdens deze crisis moeten wij zoveel mogelijk duidelijkheid scheppen voor de mensen. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Vergaderen over mede-eigendom is voor eigenaars en syndici heel belangrijk. Alleen al om te weten of er voldoende provisie is om alle lopende rekeningen te betalen bijvoorbeeld. Onaangename verrassingen kunnen mensen nu zeker missen!”