Corona: kan ik een GAS-boete betwisten? Mag mijn bewonersvergadering uitgesteld worden? Koen Geens geeft antwoord

op 20 april 2020 09:00 De Inspecteur

De bewonersvergadering van Lieve kan niet doorgaan door de coronamaatregelen. Willy krijgt een GAS-boete omdat hij in een groep gefietst zou hebben. Hij wil die boete betwisten. Waar kunnen zij terecht met hun vragen?

Bewonersvergadering: 5 maanden uitstel

Lieve woont in een appartement met 8 eigenaars. Hun jaarlijkse bewonersvergadering kon deze week niet doorgaan door de coronamaatregelen. "Ons dak moet geïsoleerd worden. We hadden daarvoor de nodige offertes verzameld die samen met de andere eigenaars besproken moesten worden. Wat nu? Die vergadering is toch verplicht? Ook de syndicus weet niet hoe 't verder moet."

"De algemene vergadering kan schriftelijk worden georganiseerd, eventueel met ondersteuning van een videoconferentie, als alle eigenaars akkoord gaan", legt minister van Justitie Koen Geens uit. "Is dat niet zo dan moet je sowieso een fysieke vergadering organiseren. Door de coronacrisis kan de vergadering nu plaatsvinden tot vijf maanden na het einde van de coronamaatregelen. Voorlopig is die einddatum nog voorzien op 3 mei, maar dat kan zeker nog verlengd worden, afhankelijk van de veiligheidsvoorschriften."

GAS-boete: betwisten mogelijk

Willy gaat met zijn zoon fietsen. "Maar blijkbaar heeft er, zonder dat wij dat wisten, een derde fietser lang achter ons meegereden. Daardoor kregen wij een boete van de politie, omdat we in groep aan het fietsen zouden zijn. 250 euro! Kan ik dat betwisten?"

"Een gemeente kan nooit eenzijdig een boete uitvoeren. Je moet altijd de mogelijkheid hebben om 'm te betwisten. Dat zal ook vermeld staan op het proces verbaal dat je in de brievenbus krijgt. Daar kan je schriftelijk op antwoorden en je betwisting beargumenteren. Blijft de gemeente bij zijn standpunt, dan kan je altijd verdergaan naar de politierechtbank. Een rechter zal dan beslissen of je effectief in fout was of niet."

Niet-dringende zaken: uitgesteld

Justitie komt dezer dagen minder ter sprake. "Omdat wij niet in de zogezegde vuurlinie staan", zegt Minister Geens. "Maar we zijn zeker hard aan het werk. Het strafrecht, dus de parketten, raadkamers, ... gaan allemaal gewoon door. Alles wat niet strafrechterlijk maar wel burgerlijk is, wordt indien mogelijk uitgesteld. We hebben heel wat termijnen verlengd. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van Webex, een systeem voor videoconferenties. Maar alle niet-dringende zaken worden uitgesteld tot na de crisis."

Vragen?

Voor vragen in verband met GAS-boetes neem je best op met je lokaal bestuur. Met vragen over justitie kan je terecht bij de FOD Justitie. Meer info over de aangepaste werking van Justitie tijdens deze coronacrisis kan je hier vinden.