"Politie heeft soms overdreven, maar ook onderdreven"

op 04 juni 2020 09:00 De Ochtend

De voorbije weken heeft de politie duizenden boetes uitgeschreven voor wie de coronamaatregelen niet respecteerde. Er kwam ook heel wat kritiek en sommigen vonden dat de zware boetes niet altijd nuttig en rechtvaardig waren. Zo kreeg een vader die met zijn kinderen speelde in de voortuin een boete van 500 euro. “De politie heeft soms onderdreven, maar ook overdreven”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in 'De Ochtend'.

“De politie heeft soms onderdreven, maar ook overdreven” zegt Koen Geens in 'De Ochtend'. "Als je een politiekorps van tienduizenden mensen belast met het opvolgen van nieuwe regels, zonder al te duidelijke instructies, dan kan het niet anders dat mensen dat verschillend interpreteren, daar moeten we leren mee leven. Maar voor wie onterecht beboet zou zijn, is er altijd een rechter.”

En wat met het kindje dat een boete kreeg omdat het speelde in de voortuin?

“Die politieagent moet die dag een bijzonder slecht humeur gehad hebben”, aldus Geens. “Dat kan iedereen gebeuren, maar was beter niet gebeurd. Ik neem aan dat niemand zal aandringen om die boete te betalen.”

Herbeluister het gesprek van De Ochtend »