Minister van Justitie Geens: "Denk dat we waarheid over Bende van Nijvel zullen kennen voor 2025 en dat er proces komt"

op 28 september 2020 09:00 Artikels

Zondag 27 september was het 35 jaar geleden dat de aanslag van de Bende van Nijvel plaatsvond aan de Delhaize van Overijse. Drie gemaskerde daders schoten zonder aarzelen vijf mensen dood, onder wie een kind van 14 en een bankier.

Radio2 Vlaams-Brabant & Brussel blikt deze week terug op de feiten met kroongetuigen, journalisten die de Bende al jaren volgen en nieuwe getuigenissen. Op een vraag naar een stand van zaken in het onderzoek polste minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bij het federaal parket.

Ik heb een vergadering gehad met de twee mensen die met het onderzoek bezig zijn. Het onderzoek loopt goed en er kan zeker een proces komen.

Koen Geens

Geens denkt dat we voor de verjaring van het dossier in 2025 weten wie die de daders zijn: "Ik heb de voorbije week een lange vergadering gehad met de twee mensen die met onderzoek bezig zijn en het onderzoek loopt goed. Er kan zeker een proces komen. Voor de slachtoffers en hun famile wil ik benadrukken dat er alles wordt aan gedaan om de waarheid boven te halen. Het belangrijkste is dat het in handen blijft van het federaal parket, mijn opvolger zal dat opvolgen. Ik ook trouwens vanuit het parlement. Maar ik heb er vertrouwen in, dit dossier is 100 procent in orde, elk document is nagekeken en DNA-sporen wordt nog steeds gecontroleerd. Zij doen dat op een onverbeterbare wijze, dus ik geloof daar in."

Ik denk dat men de waarheid aan het licht zal brengen voor 2025. Of alle daders op het proces zullen verschijnen dat weet ik niet, ik hoop van harte dat het lukt.

Koen Geens

Koen Geens kondigde vorige week zijn afscheid aan als federaal minister. Dit is dus zowat zijn politieke testament. Hij zorgde zelf voor het uitstel van de verjaring en de overheveling naar het federaal parket. Toch zijn er veel vragen bij het immense dossier. Zijn alle getuigenissen wel opgetekend, is er niets verdwenen? En zijn één of twee DNA-sporen van een peuk van een sigaret voldoende om vier, vijf of zes daders te ontmaskeren, 35 jaar na de feiten? Minister Geens hoopt en verwacht van wel: "Ik denk dat men de waarheid aan het licht zal brengen voor 2025. Of alle daders op het proces zullen verschijnen, dat weet ik niet, ik hoop van harte dat het lukt."