Ster met kilometer ringmuur, watergracht en 1.800 speciale deuren: zo zal nieuwe gevangenis van Dendermonde eruitzien

op 29 september 2020 15:00 Nieuwsblad

DENDERMONDE -

Twaalf jaar na de eerste plannen voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde werd dinsdag symbolisch de eerste steen gelegd, in aanwezigheid van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en gouverneur Carina van Cauter. Het stervormige complex met onder meer een kilometer ringmuur en 1.800 speciale deuren zal in 2022 klaar zijn.

De voorbereidende werken voor de nieuwe strafinstelling zijn al een tijdje bezig, maar echt gebouwd wordt er nog niet. De eerste steen die dinsdag symbolisch werd gelegd is een koker met een perkament getekend door alle partners. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), gouverneur Carina Van Cauter en burgemeester Piet Buyse (CD&V) vulden die ook met de kranten van maandag 29 september. (lees verder onder de foto)

“Dendermonde is al eeuwenlang de zetel van rechtbanken en dus een stad met een gevangenis”, zegt burgemeester Piet Buyse. “Door de bouw van de nieuwe gevangenis wordt deze functie verankerd voor de toekomst. Dat stemt mij en mijn stadsgenoten bijzonder tevreden.”

Stervorm

De strafinstelling zal eruitzien als een ster, bijna een kopie van de gevangenis in Beveren. Er zal plaats zijn voor 444 mannelijke gedetineerden en naast de cellen wordt ook een gebouw opgetrokken met ateliers, een keuken en een wasserij. Er is op de site ook plaats voor kantoren, een sportcomplex en een bezoekerscomplex. (lees verder onder de foto)

“We bouwen aan een budget van 5 miljoen euro per maand”, verduidelijkt Marc Peeters van BAM, de maatschappij die instaat voor de bouw. “Het gaat over 3.500 prefabelementen, 1 kilometer ringmuur en 1.800 speciale deuren. We hopen tegen eind 2022 klaar te zijn. Rond de gevangenis komt een watergracht en wordt een ruime groenzone aangelegd die als visuele en akoestische buffer dient voor de omwonenden.” (lees verder onder de foto)

Voor Koen Geens, die het dossier mee behartigt, was de eerstesteenlegging waarschijnlijk één van zijn laatste wapenfeiten als minister van Justitie. “Twaalf jaar na de eerste plannen wordt er gebouwd”, zegt hij. “Het is een complex dossier geweest dat door procedures en rechtszaken vertraging opliep, maar we kijken niet achteruit, enkel vooruit. Ik geloof in een samenleving waarin de gedetineerde beter uit de gevangenis komt. En zo zal er in deze instelling voldoende ruimte zijn voor werk, opleiding en activiteiten. Het splinternieuwe complex wordt uitgerust met zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie en zal bijdragen aan een moderne gevangeniscultuur.”

Wat er na 2022 met de huidige gevangenis zal gebeuren, is nog niet duidelijk.