Tienen pioniert met digitaal ondertekenen en verzenden van vonnissen

op 29 september 2020 15:16 Nieuwsblad

De proeven vonden per taalgroep plaats in Tienen en in Nijvel. Ze zijn afgerond net voor de coronacrisis en ze blijken hun nut te hebben bewezen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigt de uitrol over alle vredegerechten aan: “Hierbij wordt het vonnis of de beschikking digitaal ondertekend en via de Jbox (de e-box van Justitie) overgemaakt aan de advocaat. Om evenwel sneller en meer digitale vonnissen te kunnen maken en versturen, werd in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus voorzien dat de digitale handtekening tijdelijk versoepelt, en in een aantal gevallen het aantal ondertekenaars vermindert wordt. De advocatuur werkt daarom ook aan een versnelde uitrol van de Jbox.”

Voor de minister zouden digitale vonnissen in 2021 eerder de regel dan de uitzondering moeten zijn.