Geens: "Ik heb het nergens in mijn voorstel over een pedagogische tik"

op 04 mei 2021 07:45 Nieuwsblad

Nog voor CD&V zelf gecommuniceerd had over het wetsvoorstel van Kamerlid en ex-minister van Justitie Koen Geens, ging Theo Francken (N-VA) er zondagavond mee aan de haal. “Ik heb flink wat pedagogische tikken en oortrekken gehad, en vaak meer dan terecht”, schrijft de oud-staatssecretaris op zijn sociale media. “Er is niets van blijven hangen.” Volgens Francken gaat CD&V veel te ver door “een pedagogische tik gelijk te stellen aan kindermishandeling”.

Klets op de poep

Alleen, dat is niet wat CD&V doet. “Ik heb het om te beginnen nergens in mijn voorstel over een pedagogische tik”, zegt Geens. “Door er meteen die connotatie aan te geven, maakt Francken het extra pijnlijk voor elke ouder die al eens zijn kind een tik gegeven heeft en zich daar meteen schuldig over voelt. Ik wil enkel in het burgerlijk wetboek, en dus niet in de strafwet, laten opnemen dat elk kind het recht heeft om op te groeien in een geweldloze omgeving, zowel fysiek als verbaal. Het is aan een burgerlijke rechter om ouders ertoe aan te zetten om geweldloos op te treden.”

Francken kreeg onder meer steun van zijn partijgenoot en Vlaams Parlementslid Axel Ronse. “Wat is er mis met een goeie klets op de poep? Het heeft me op pedagogisch vlak deugd gedaan.” Maar N-VA-ondervoorzitster Valerie Van Peel, die werd aangeduid om de communicatie te voeren, laat een heel ander geluid horen. “Dit is een persoonlijk standpunt van Theo. Het komt ook een beetje vroeg aangezien het voorstel van CD&V nog moest worden gelanceerd.” Zelf vindt Van Peel dat de pedagogische tik beter uit de opvoeding kan verdwijnen. “We moeten die niet criminaliseren zoals kindermishandeling, maar het is goed dat we erover debatteren en dat we inzien dat elke vorm van geweld pedagogisch niet meer te verantwoorden is.”

Later op de dag benadrukte ook Francken “dat een pedagogische tik geen aan te prijzen tool is, eerder een teken van onmacht”. Bij N-VA laten ze in het midden of dat bochtje er kwam nadat Francken tot de orde was geroepen. “Hoe we uiteindelijk zullen stemmen, zullen we nog bespreken op de fractie”, klinkt het.

Internationale veroordeling

Geens heeft goede hoop dat zijn voorstel het dit keer wel haalt. Hij deed immers al een poging als minister van Justitie in de Zweedse regering. Vandaag zijn de groenen het eens met CD&V, net zoals Vooruit, dat zelf enkele weken geleden al een soortgelijk voorstel indiende. “Maar dat voorstel gaat enkel over de relatie tussen ouders en kinderen. Wij stellen voor om het voor de opvoeding in elke omgeving in te voeren”, zegt Geens.

België is internationaal al meermaals veroordeeld voor het uitblijven van zo'n wetgeving. Slechts drie andere Europese landen zitten in hetzelfde schuitje. Toch kunnen de voorvechters van kinderrechten ook dit keer nog niet op beide oren slapen. Dat het voorstel van CD&V in de regering-Michel gekelderd werd, was namelijk niet alleen te wijten aan N-VA. Ook bij de liberalen zitten koele minnaars van het idee. MR wil het voorstel van Geens eerst bekijken. Binnen de Open VLD-fractie volgt eerst nog een intern debat.

Hannes Cattebeke