De prijs van het populisme

op 09 mei 2021 12:00 Opiniestukken

De risico’s gluren om elke hoek. De Engelse premier liet op aandringen van zijn nieuwe partner zijn privé-ambtswoning herinrichten. Hoewel het niet gaat over heel veel geld, is de vraag: waar haalde hij het geld voor dat luxebehang? Want in Engeland wordt die kost boven een bepaald bedrag niet gedragen door de Staat. En Johnson zelf heeft heel veel geld nodig om te leven, dus uit zijn spaarpot kan het niet zijn gekomen. Zowat elke Britse krant heeft zijn rekening gemaakt.

De Nederlandse premier Rutte gaf voor de verkiezingen de indruk dat er in de Regering niet veel werd gezegd over het woeden van de toeslagenaffaire in het Parlement -affaire die het vervroegd ontslag van de Regering met zich bracht. Maar na de verkiezingen werd uit de debatten in de Nederlandse Ministerraad gelekt, en toen bleek dat er wel over bepaalde volksvertegenwoordigers met naam en toenaam was gesproken.

Wie ‘s avonds afstemt op Nieuwsuur of op BBC News, werd de voorbije weken overspoeld met de laatste nieuwtjes over deze twee ‘schandalen’. Spektakel om duimen en vingers af te likken.

Is de kiezer het eens met de pers?Je zou zeggen van niet, want Johnson werd zopas bij de tussentijdse Engelse verkiezingen door de kiezer beloond voor zijn vaccinatiepolitiek. Maar misschien had de kiezer Johnson nog veel meer stemmen gegeven indien hij niet had laten behangen.

De kiezer is even onberekenbaar als de pers voorspelbaar. Churchill verloor de verkiezingen nadat hij met zijn volk de oorlog gewonnen had. "That’s democracy", zei hij.

Het wordt met spanning uitkijken naar het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. De nationalisten hebben de voorbije week de verkiezingen overtuigend gewonnen, en krijgen steun in hun onafhankelijkheidswens van de Groenen. Een nieuw referendum lijkt nu onvermijdelijk.

Johnson dreigt uiteindelijk een dure prijs te betalen voor zijn Brexit-populisme: Schotland verliezen en Noord-Ierland opnieuw in grote onzekerheid storten. Met andere woorden: het einde van het Verenigd Koninkrijk.

Michel Barnier van zijn kant heeft recht op een beloning voor zijn aanpak van de Brexit-onderhandelingen, die hij succesvol afrondde voor de Europese Unie. Steeds meer lijkt het erop dat Barnier kandidaat zou kunnen zijn voor de Franse presidentsverkiezingen. Barnier is pas 70 geworden, piepjong voor iemand die in de Alpen is opgegroeid. Met Joe Biden als voorbeeld. Veel geluk, Michel.