Met deze lijsttrekkers trekt CD&V naar de verkiezingen: Beke voor Europa, Farih trekt Limburgse Kamerlijst, maar wat blijft er over voor Koen Geens?

op 18 oktober 2023 12:00 HLN

Met deze lijsttrekkers trekt CD&V naar de verkiezingen: Beke voor Europa, Farih trekt Limburgse Kamerlijst, maar wat blijft er over voor Koen Geens?


CD&V heeft vanavond officieel haar lijsttrekkers voor de verkiezingen van 2024 aangeduid. Kamerlid Nawal Farih - tevens de partner van Mahdi - trekt de Limburgse Kamerlijst, waardoor Wouter Beke doorschuift naar Europa. Al vindt niet iedereen dat het slimste plan, vooral omdat ex-minister Koen Geens zo uit beeld dreigt te verdwijnen.

Deze avond kwam de politieke raad van CD&V samen om groen licht te geven aan de lijsttrekkerspuzzel voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van juni 2024. In die puzzel zit geen enkel ‘nieuw’ gezicht. CD&V vernieuwde namelijk tijdens deze legislatuur al fors, door jonge parlementsleden - zoals Vincent Van Peteghem en Jo Brouns - en onverkozenen - zoals Annelies Verlinden en Nicole de Moor - minister te maken. De vernieuwingsoperatie waar Open Vld nu voor staat, is bij CD&V al gebeurd.

De helft van de lijsttrekkers bestaat dan ook uit evidenties: zo trekt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden de Antwerpse Kamerlijst, partijvoorzitter Sammy Mahdi de Vlaams-Brabantse en minister van Financiën Vincent Van Peteghem de Oost-Vlaamse. De Vlaamse ministers trekken elk de lijst in hun provincie: Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits in West-Vlaanderen, minister van Landbouw en Economie Jo Brouns in Limburg en minister van Jeugd Benjamin Dalle voor het Brussels parlement. De Vlaamse lijst in Brussel wordt getrokken door Bianca Debaets. Een lijsttrekker voor de Brusselse Kamerlijst werd nog niet aangeduid, maar die plaats doet er ook niet echt toe. Het is quasi onmogelijk om daar verkozen te raken. Federaal staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor, die van Mahdi alleen staatssecretaris mocht worden op voorwaarde dat ze van Brussel terug naar haar heimat Sint-Gillis-Waas verhuisde, verkast naar het Vlaamse niveau en trekt de lijst in Oost-Vlaanderen.

Limburgse knoop

De andere lijsttrekkers zijn parlementsleden: Vlaams fractieleider Peter Van Rompuy trekt voor de derde keer de Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant en ‘Boerenbondparlementslid’ Tinne Rombouts doet dat voor het eerst in Antwerpen. Ondervoorzitter en ex-minister Nathalie Muylle trekt de West-Vlaamse Kamerlijst. Maar de grootste knoop lag in Limburg: zowel ex-minister van Welzijn Wouter Beke - die na zijn ontslag opnieuw succesvol zijn draai vond in de Kamer - als Kamerlid Nawal Farih hadden ambitie om die lijst te trekken. Mahdi schoof Farih - een gedreven parlementslid, maar ook zijn vriendin - naar voren en overtuigde Beke om de Europese lijst te trekken. Beke heeft ook publiekelijk al aangegeven dat het Europees niveau hem interesseerde.

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dat het beste plan is. Hoewel Farih (35) als nieuwkomer in 2019 meteen een 12.000-tal stemmen haalde, bleek uit een peiling van ‘Het Belang van Limburg’ - afgenomen in mei - dat 60 procent van de ondervraagde Limburgers haar niet kende. Beke daarentegen was na Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) opnieuw de populairste politicus in Limburg. In 2019 - al was dat voor zijn passage als Vlaams minister - haalde hij nog bijna 47.000 stemmen.

Wat met Geens?

De vraag is wel of Beke (48), net vanwege die omstreden passage, nog het beste gezicht is om uit te spelen als lijsttrekker over heel Vlaanderen. Verschillende partijgenoten vragen zich of ex-minister van Justitie Koen Geens (65) geen betere keuze zou zijn als Europees lijsttrekker. In 2019 haalde hij als minister nog bijna 46.000 voorkeursstemmen. Ook Geens heeft zich na zijn ministerschap bijzonder goed heruitgevonden als parlementslid en wordt door zijn collega’s van binnen en buiten zijn partij omschreven als een “absolute klasbak”. Geens ging onlangs met emeritaat aan de KU Leuven, maar blijft doceren en gaf in een interview met ‘De Zondag’ al aan dat hij absoluut nog niet toe is aan zijn pensioen. “Ik ben nog veel te gedreven. Dat is mijn grote probleem.”

Maar de vraag is wat er na vandaag nog voor Geens overblijft. CD&V haalde in 2019 - toen Geens de lijst trok en Mahdi nog eerste opvolger was - twee Kamerzetels in Vlaams-Brabant. Als Mahdi trekt, gaat de tweede plaats naar een vrouw - allicht Leuvens Kamerlid Els Van Hoof. De derde of de lijstduwersplaats zijn in principe niet verkiesbaar, tenzij Geens van daaruit ‘springt’ dankzij een groot aantal voorkeursstemmen. De partij benadrukt in ieder geval dat ze Geens zeker nog wil uitspelen. Ze kan ook moeilijk anders, als partij die van zichzelf zegt dat ze opkomt voor de ouderen en vindt dat 60-plussers te snel worden afgeschreven. Hun oudste lijsttrekker is slechts 56 en dat is Hilde Crevits.

Lees het artikel in HLN »