Nieuwe regels moeten jongeren behoeden voor gokverslaving

op 29 juli 2017 09:13 Het Nieuwsblad

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil met een nieuwe wet jongeren behoeden voor een verslaving aan gokken op fictieve sportwedstrijden. De populariteit van dat soort weddenschappen neemt flink toe. Elke maand gokken spelers nu al voor enkele miljoenen euro's op fictieve voetbal- of tenniswedstrijden, die door een computer gesimuleerd worden. “Voortaan beschouwen we dit soort weddenschappen als kansspelen. Daardoor moet je straks minstens 21 jaar oud zijn om te mogen spelen en kan je niet meer dan 12,50 euro per uur verliezen.”

In ons land is het nu goed 2,5 jaar mogelijk om in wed­kantoren te gokken op de uitslag van een fictieve voetbal-, tennis-, basketbal- of wielerwedstrijd, of honden- en paardenraces. Dat soort compleet verzonnen wedstrijden wordt door een computer gesimuleerd en is totaal niet gebaseerd op bestaande sporters of bestaande krachtverhoudingen. De resultaten liggen bovendien al op voorhand vast.

Een virtuele wedstrijd duurt maar enkele minuten, alsof je naar de samenvatting van een wedstrijd zou kijken. “Een speler moet dan bijvoorbeeld voorspellen welke voetbalploeg wint of hoeveel doelpunten zullen vallen”, zegt Yannik Bellefroid van Ladbrokes. Je kan er vooral tussen 10 en 14 uur op gokken, wanneer geen echte sport- of paardenevenementen worden uitgezonden.

Vijfde van omzet

Gemiddeld wordt vijf à zeven euro ingezet. Maar hoeveel geld precies omgaat in de wereld van virtuele weddenschappen, is niet bekend. De Kansspel­commissie liet zich vorig jaar wel ontvallen dat ze in 2014 goed waren voor zo'n vijfde van de omzet van alle weddenschappen in de kantoren. Een voorzichtige berekening leert zo dat de Belgen nu al jaarlijks voor gemakkelijk 85 miljoen euro inzetten. “De populariteit ervan stijgt”, zegt Bellefroid. “Mochten we ze niet organiseren, dan zouden twee op de drie van onze kantoren 30 procent minder omzet draaien.”

Grens tussen gamen en gokken

Bij de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen kijken ze met argusogen naar die evolutie. “Het kan al snel aanvoelen als een computerspelletje. En gamen is momenteel heel populair. De grens tussen gamen en gokken kan zo heel dun zijn, en dat is problematisch”, zegt Tom Evenepoel.

Die mening is ook bevoegd justitieminister Koen Geens (CD&V) toegedaan. Hij heeft een wetsvoorstel klaar met nieuwe regels die jongeren beter moeten beschermen. “Concreet beschouwen we de virtuele weddenschappen voortaan als kansspelen, omdat de uitslag even willekeurig is”, luidt het op zijn kabinet. “Daardoor zullen dezelfde regels gelden als voor een gokautomaat in een casino. Dat wil zeggen dat je straks minstens 21 jaar oud moet zijn om te mogen spelen. Verder mogen spelers niet misleid of uitgedaagd worden om steeds meer geld uit te geven. Op geen enkele wijze mag de indruk ontstaan dat het om een echte sportwedstrijd gaat. Verder zal een speler zich moeten aanmelden met zijn of haar identiteitskaart. Zo kan gecontroleerd worden of iemand meer dan 12,50 euro per uur verliest en dus verplicht moet stoppen.”

Rest nog de vraag: wat met mogelijke 'match­fixing'? “Het is verboden voor aanbieders om de spellen zélf aan te leveren”, zegt Marjolein De Paepe van de Kansspelcommissie. “Een onafhankelijk bedrijf maakt de geënsceneerde sportwedstrijden en de uitslagen kunnen op geen enkel tijdstip worden beïnvloed.”

Het zou dus met andere woorden niet mogelijk zijn dat aan de andere kant van de wereld enkele gamers het resultaat 'real time' aanpassen. “Bij illegale online aanbieders bestaat die kans wél”, luidt het nog bij Ladbrokes.

ArnouT Gyssels en Joost Freys