Criminaliteitscijfers (blijven) dalen: "Meer preventie, hogere waakzaamheid en een veel meer online leven"

op 06 juli 2018 10:00 VRT NWS - De Ochtend

De geregistreerde criminaliteit in ons land daalt en blijft dalen. Dat blijkt uit jaarlijkse criminaliteitscijfers van de politie. Waar er tien jaar geleden nog meer dan een miljoen feiten geregistreerd werden, waren dat er vorig jaar nog ruim 860.000. Mogelijke verklaringen? "Preventie, een verhoogde waakzaamheid en ons leven dat zich steeds meer online afspeelt", laat de federale politie weten. 

Hanne Decré

Het is een tendens die al ettelijke jaren aan de gang is: er worden minder criminele feiten geregistreerd. En ook de cijfers van vorig jaar bewijzen die trend met een daling 3,2 procent. Tien jaar geleden werden er nog meer dan een miljoen feiten geregistreerd, vorig jaar waren dat er dat er nog iets meer dan 860.000. 

Een stevige daling dus, maar hoe komt dat nu? Volgens Sarah Frederickx van de federale politie zijn er meerdere verklaringen mogelijk. Eerst en vooral is ons land niet het enige land waar dit fenomeen zich voordoet. Men spreekt van een "international crime drop"."De daling zou te verklaren kunnen zijn door de toename van het aantal camera's op straat, de technopreventie, maar bijvoorbeeld ook door een verhoogde waakzaamheid van de politie en de mensen zelf. Daardoor wordt het moeilijker om feiten te plegen. Daarnaast zien we dat we ons leven ook steeds meer online organiseren. Jongeren komen bijvoorbeeld minder buiten door sociale media en internet. Dus ook dat is een mogelijke piste"

Er zitten ook grote verschillen op de soorten criminaliteit. Traditionele criminaliteit - denk aan woninginbraken - dalen stevig. En ook terrorisme, extremisme en radicalisme dalen. Na het piekjaar 2016 was er vorig jaar een daling van meer dan 37 procent. Maar we moeten voorzichtig zijn met de cijfers, laat de politie weten. "Het gaat om een maatschappijontwrichtend fenomeen met grote gevolgen. Een fietsdiefstal is niet te vergelijken met een aanslag. Het is niet omdat er een daling in de cijfers is, dat er niet meer op gewerkt wordt." Een nieuwer fenomeen als cybercriminaliteit stijgt dan weer. 

Internetfraude steeg bijvoorbeeld met bijna zes procent, grooming met bijna 20 procent. "Cybercriminaliteit blijft zeker een aandachtspunt. Maar ook de aandacht voor bijvoorbeeld terrorisme mogen we niet uit het oog verliezen."

Daarom is het volgens Frederickx belangrijk om de juiste personen op de juiste plek te zetten. "We moeten de juiste mensen recruteren op de meest efficiënte manier. Bij cybercriminaliteit moeten we gerichter vanuit de markt rekruteren, daarvoor zullen we een aantal inspanningen kunnen en moeten doen."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tevreden met de cijfers, maar benadrukt dat het werk nog niet af is. "Fenomenen als cybercrime, mensensmokkel en genetwerkte criminaliteit eisen actie. We moeten alles op alles zetten om de criminelen twee stappen voor te blijven."

Voor de minister zijn er dan ook twee grote prioritaire actiedomeinen volgend jaar: de rekrutering van talent en de technologische innovatie.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat er andere methoden nodige zijn om nieuwe fenomenen als cybercriminaliteit te bestrijden. "We hebben meer gespecialiseerde mensen nodig bij politie en justitie om dit soort gespecialiseerde criminaliteit te kunnen detecteren, we hebben daarvoor ook de informaticainstrumenten nodig die de wet moet toelaten. Bijzondere opsporingsmethodes dus, waarbij we bijvoorbeeld in een informaticasysteem kunnen inbreken, waarbij we bijvoorbeeld op het internet kunnen patrouilleren. En aan het einde van de rit moet een rechter kunnen bestraffen."

"De criminaliteit is wel altijd een stapje voor op de repressie en de preventie omdat wij niet altijd denken hoe pervers de criminelen wel tekeer kunnen gaan."

Ook Jambon erkent dat er nood is aan gespecialiseerd personeel. "Bijkomende aanwervingen zijn zeer gewenst. Daarvoor moet de rekruterings- en verloningsmechanisme aangepast worden, want dergelijke mensen zijn zeer gewenst in de privé. De war on talent woedt volop."

U kan het interview tijdens De Ochtend herbeluisteren via deze link (scrollen naar onderaan pagina)