Fiscus moet onbetaalde coronaboetes innen via belastingen, zoals bij verkeersboetes

op 27 april 2020 07:00 Artikels

2,2 miljoen. Het aantal minnelijke schikkingen voor overtreders in deze coronatijden schiet als een komeet omhoog, en niemand zal ontsnappen. “We willen een systeem waarbij de fiscus de boetes van wanbetalers int via de belastingen, zoals bij onbetaalde verkeersboetes”, zegt Erwin Dernicourt, spreekbuis van het College van procureurs-generaal. Het nieuwe plan rond de inning van alle uitgeschreven coronaboetes is recent op de tafel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gelegd.

Een boete moet betaald worden. Welk signaal zouden we anders uitsturen richting al die miljoenen brave burgers die wel de regels respecteren?

Erwin Dernicourt

Hoeveel dossiers van corona-overtreders zijn nu al geopend?

“Het dossiers is de laatste weken exponentieel echt enorm toegenomen”, zegt Dernicourt. “Momenteel klokken we af op 2,2 miljoen uitgevaardigde minnelijke schikkingen. Dat begint enorme proporties aan te nemen.” De waaier van overtredingen is groot, klinkt het. Van agenten die mensen tegenhouden richting hun tweede verblijf aan de kust, tot verboden barbecues in tuinen of cafés waar stiekem toch alcohol werd geschonken.

Concreet: dit weekend kwamen verhalen naar buiten van een Brusselse lockdownparty met zeven aanwezigen uit alle Belgische windstreken, of een Antwerpenaar die bewust spuwde richting een winkelbediende. De man werd aangehouden en zal gerechtelijk vervolgd worden. Hij komt er niet vanaf met het betalen van een minnelijke schikking.

Hoe streng zal justitie nu zijn?

“Vergelijk het met bijzitters die onwettig afwezig bleven tijdens de verkiezingen”, zegt de Gentse procureur-generaal. “Het zijn overtredingen die we niet ongemoeid laten en stelselmatig zullen bestraffen. Iedereen die effectief een minnelijke schikking krijgt, moet die betalen. Simpel. Het is niet zo dat agenten massaal boetes uitschrijven om die vervolgens niet gerechtelijk te innen. We gaan niet plots dossiers seponeren omdat de piek van de crisis voorbij zou zijn. Welk signaal zouden we dan uitsturen richting al die miljoenen brave burgers die wel de regels respecteren. En wat als er over enkele maanden opnieuw een coronacrisis uitbreekt? Een boete moet betaald worden.”

De regels blijven grotendeels niet interpreteerbaar, stelt het hoofd van het Belgische vervolgingsbeleid. Cafés en restaurants blijven dicht, samenscholen mag niet. “Als College wachten we op de nieuwe ministeriële besluiten rond de niet-essentiële verplaatsingen. Dat zal in mei herbekeken moeten worden. Een voorbeeld: je zal de komende twee weekends nog steeds niet naar je buitenverblijf mogen. Maar wat als we mensen onderscheppen die zeggen dat ze onderweg waren naar een textielwinkel? Is dat dan een essentiële verplaatsing? Op dat vlak wachten we zelf op de concrete besluiten en dus duidelijke regels. Er moet zo min mogelijk interpretatie zijn. Voor de burger, voor de agent die sanctioneert én voor het gerecht dat vervolgt.”

Wat met mensen die hun boete niet betalen?

“We hebben de optie om mensen te dagvaarden voor de politierechter of hen voor de correctionele rechtbank te slepen. Als overtreders die voor het eerst in de fout zijn gegaan hun minnelijke schikking betalen, is hun zaak van de baan. Maar we hebben eind vorige week ook een nieuw plan rond wanbetalers voorgelegd aan de minister van Justitie. We wachten vol spanning op reactie uit de politieke wereld.”

Het plan, legt Dernicourt uit, is gestoeld op gelijkaardige initiatieven rond verkeersboetes: wanbetalers zullen zelf initiatief moeten nemen om voor de politierechter te willen verschijnen om daar hun vermeende onschuld aan te tonen. Meer daadkracht leggen bij de burger dus. “Doen ze dat niet en blijven ze het bevel tot betaling negeren, dan zal de boete automatisch geïnd worden door de fiscus. Het afgetrokken bedrag zal je dus op je belastingbrief terugvinden. Zo ontsnapt er niemand.”

Wat met mensen die meermaals in de fout gaan?

“Voor hardleerse overtreders, en bijvoorbeeld voor zij die spuwen richting agenten of anderen, zullen we geen clementie dulden. Zij zullen altijd voor de rechter gedaagd worden, waar ze een theoretische gevangenisstraf riskeren en een veel hogere geldboete.”

Bron: Nieuwsblad