"Ook ik ben een arme zondaar"

op 19 december 2013 01:00 Interview in Het Laatste Nieuws

(Top 100 Belgen 2013 plaats 66)

Het was zijn openingsjaar als minister. Van relatief onbevangen, goedlachs, beladen met vakkennis maar nog zonder de volle trukendoos van de gelooide minister op zijn rug gebonden, evolueerde hij snel naar een A-figuur in zijn partij die zich toch wat probeert op te houden in de luwte - al was het maar omdat het daar efficiënter werken is. Dat lukte maar gedeeltelijk.

Vindt u dat u bent veranderd?
"Ik ben negen maanden ouder geworden, zie ik in de spiegel. Ouder worden heeft het voordeel dat je niet meer zo snel verandert, ook niet door politiek te gaan bedrijven, maar ook het nadeel dat je je moeilijker aanpast."

Financiën is niet de leukste sector in crisisjaren. Welke aanval vond u onder de gordel?
"Bij de kritiek op mijn uitspraken over de bonussen voor bepaalde crisismanagers in banken heb ik proberen uit te leggen wat ik écht bedoelde en vervolgens twee dagen geen kranten gelezen. Meer kon ik niet doen. Het was komkommertijd. Het was wachten op het volgende nieuws. Trouwens, de regering zal nu waarschijnlijk toch akkoord gaan met mijn voorstel van toen."

Waaraan hebt u te veel uitgegeven?
"Ik heb net minder geld uitgegeven. Aan uit eten gaan met mijn vrouw bijvoorbeeld, simpelweg omdat er weinig tijd was. Ik zeg altijd: mensen moeten niet sparen, juist consumeren, dat is beter voor de economie. Maar ik doe zelf nooit 'folies'. Ik koop twee kostuums, geen tien, want ik word er niet enthousiaster van."

U las zijn boek, wat hebt u geleerd uit het politieke testament van uw voorganger Steven Vanackere?
"Dat ook ik een arme zondaar ben. Dat het altijd goed is een beetje nederig en stabiel te blijven, en je niet alleen te laten leiden door de waan van de dag."

De opwarmingsronde hebt u gehad, wat gaat u anders doen nu het in verkiezingsjaar 2014 menens wordt?
"Heel af en toe een vrije dag invoeren, om wat te sporten. Dat blijkt niet makkelijk te zijn in de politiek. Maar wel zeer nodig voor elk mens. Ik probeer ook elke avond iets anders te lezen dan politiek. Een halfuurtje is genoeg."

(ADW)