Het rapport van de regering: Koen Geens 7/10

op 03 oktober 2015 14:09 De Morgen

Koen Geens: Grote dadendrang, te klein budget

Koen Geens is met veel goede moed begonnen aan zijn opdracht: de logge tanker Justitie van richting doen veranderen. Maar de scherpe besparingen op een departement waar nu al een structureel personeelstekort is, dreigen roet in het eten te gooien.

VISIE: geen té grote ambities, zo vermijdt hij al te veel weerstand

REALISATIES: potpourriwetten tonen grote dadendrang

COMMUNICATIE: Blijft weg uit gevoelige debatten als het niet absoluut nodig is dat hij opdraaft

SCORE: 7/10

De nieuwbakken minister van Justitie begon vol overtuiging aan de broodnodige hervorming van Justitie. Zijn komst werd door velen toegejuicht, aangezien zijn voorganger, Annemie Turtelboom, absoluut niet geliefd was in de gerechtelijke wereld. "Geens is een absolute topper. Hij is bijzonder intelligent en erudiet, en is een doener", klonk het al na enkele maanden.

Die doener kondigde, na een grondige overlegronde met het werkveld, al snel zijn justitieplan aan. Een ambitieus project om enkele zaken aan te pakken die soms al decennia op de plank lagen. Onder meer op het vlak van ICT gaat Justitie de komende jaren grote stappen vooruitzetten. Eindelijk, want nu gaat het er soms echt middeleeuws aan toe, met rechters die voortdurend in schriftjes moeten zitten krabbelen.

Het justitieplan werd in enkele 'potpourriwetten' gegoten, die de komende maanden al in werking zullen treden. "Er wordt keihard gewerkt, dat moet je hem nageven", klinkt het bij een parlementslid van de oppositie. "De potpourriwet I is afgelopen week gestemd in de commissie, Potpourri II wordt in de loop van oktober gestemd, en ook Potpourri III zal wellicht nog voor Kerstmis worden gestemd."

Geens heeft het afgelopen jaar al bergen werk verzet, maar of hij tevreden zal kunnen terugblikken, hangte af van het budget dat hij toebedeeld krijgt

Toch is er ook kritiek. Zo wil Geens de kamers waarin drie rechters zetelen, splitsen. De productiviteit moet immers omhoog. Die plannen lijken ingegeven door de algemene besparingsdrang. "Als je met drie rechters samen zit, dan krijg je nochtans vaak betere, gewogen beslissingen."

Zo zijn we bij de belangrijkste kritiek aanbeland: de besparingen. Voor de nodige hervormingen is geld nodig. Veel geld, want hoven en rechtbanken kampen met een steeds nijpender personeelstekort. Dat geld is er niet, want de regering wil besparen, ook op Justitie. "Mijn fundamentele kritiek is dat men van een budget vertrekt dat al ontoereikend was, en daar trekt men dan nog eens 10 procent af. Daarmee moeten wij dan werken", zegt een rechtbankvoorzitter. Geens heeft een duidelijke visie en heeft het afgelopen jaar al bergen werk verzet, maar of hij na vijf jaar tevreden zal kunnen terugblikken op zijn hervormingen bij Justitie, hangt in grote mate af van het budget dat hij toebedeeld krijgt.

Lees het rapport van de voltallige regering »