Gerecht moet Syriëstrijders “absolute prioriteit geven”

op 21 juni 2016 05:36 Het Nieuwsblad

Teruggekeerde Syriëstrijders moeten de absolute prioriteit worden van het Belgisch gerecht. Dat zegt nu ook het College van Procureurs-Generaal. Eerder hadden al de federale regering én de politiediensten aangegeven dat ­Syriëstrijders hét aandachtspunt worden. “Het openbaar ministerie moet daaraan meehelpen”, klinkt het nu.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) vertelde eerder in het parlement dat er in ons land 114 teruggekeerde Syriëstrijders zijn. De regering stemde al een wet waardoor ze strenger bestraft kunnen worden. Maar om ze allemaal systematisch aan te houden, of een enkelband te geven, bestaat nog geen akkoord.

De procureurs-generaal willen nu met een nieuwe omzendbrief de gerechtelijke aanpak van de terugkeerders vastleggen. Ook de omzendbrief rond terrorisme wordt herzien. Er komen ook nieuwe richtlijnen voor de bijzondere opsporingsmethoden, zoals observatie en infiltratie. (blg, cel)