Operatie niet meer nodig voor geslachtsverandering

op 09 december 2016 08:05 Metro

Een nieuwe wet verplicht transgenders niet langer om een operatie te ondergaan voor ze van geslacht kunnen veranderen. De tekst voorziet ook opties voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Als je vroeger als man een vrouw wilde worden, of de weg in tegenovergestelde richting bewandelde, moest je je eerst laten steriliseren en daarna een zware geslachtsverandering ondergaan. Die regeling strookt niet met de mensenrechten en is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zeggen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA).

Voortaan kan iemand van geslacht veranderen via een administratieve procedure van drie tot zes maanden. De termijn is variabel omdat de aanvrager de tijd krijgt om zich uitgebreid te informeren bij een transgenderorganisatie over de gevolgen van een geslachtsverandering. «Het vergt veel kracht om het veranderen van je genderrol alleen door te maken. De nieuwe wet zal mensen ondersteunen bij deze keuze», zegt de justitieminister.

De nieuwe voorschriften voorzien ook in mogelijkheden voor kinderen vanaf twaalf jaar. Vanaf die leeftijd kunnen ze hun voornaam laten veranderen in een naam die overeenstemt met hun beleefde gender identiteit. Ze moeten zich hierbij wel laten bijstaan door een van hun ouders of een vertegenwoordiger. Vanaf zestien jaar oud kan het geslacht ook gewijzigd worden.