​“Gokken in krantenwinkels moet aan banden worden gelegd”

op 06 juli 2018 10:07 Het Belang van Limburg

Het stadsbestuur van Genk vraagt Justitieminister Koen Geens (CD&V) om het gokken in krantenwinkels veel strenger te reglementeren. De stad vreest de opmars van “wedkantoren-light” waar minderjarigen zonder enige controle kunnen gokken. Hulpverleners zagen de afgelopen maanden hoe meer en meer schoolkinderen tijdens de middagpauzes geld inzetten in krantenwinkels. “Het aanbod moet dringend worden beperkt.”

Naast krasloten en lottobiljetten, bieden hoe langer hoe meer krantenwinkels ook echte weddenschappen aan. Voor heel wat dagbladhandelaars dwingt de economische realiteit hen tot die beslissing. De losse krantenverkoop boert achteruit en ook de inkomsten uit tabakswaren lopen terug.

In principe kan elke krantenwinkel een vergunning van de Kansspelcommissie krijgen om gokspelen aan te bieden. Enige voorwaarde is dat de inkomsten uit weddenschappen niet hoger liggen dan 49% van de omzet.

Ernstige zorgen

Vandaag zijn er 1.735 krantenwinkels in ons land die ook fungeren als kleine gokkantoren. In Limburg zijn er dat 139 en spant Genk met 16 de kroon. Ook in het aantal wedkantoren en cafés waar gegokt kan worden, staat Genk trouwens op één.

Dat baart de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V), die ook voorzitter is van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), ernstige zorgen. “Genk heeft geen rijke bevolking. Net daarom hebben we een brede aanpak rond gokken opgezet en zetten we heel erg in op preventie, maar als er steeds meer van deze zaken bijkomen, wordt het heel moeilijk”, zegt Dries. “We merken nu al dat heel wat jongeren met een gokverslaving kampen.”

Strengere regels

Het stadsbestuur heeft daarom een brief gestuurd naar Justitieminister Geens, waarin vier concrete maatregelen worden voorgesteld om het gokken in krantenwinkels aan banden te leggen.

Meer inspraak:“We zien dat er heel veel wedkantoren-light worden opgericht die vrij toegankelijk zijn voor minderjarigen. En dat terwijl we als bestuur niet worden betrokken”, zegt Dries. Voor gewone wedkantoren kunnen gemeenten advies geven aan de Kansspelcommissie, maar voor krantenwinkels bestaat die mogelijkheid niet.Digitale identiteitscontrole:“De digitale identiteitscontrole zou verplicht moeten worden om te mogen spelen.” Nu geeft de dagbladhandelaar soms zelf de weddenschappen in en is er amper controle op de leeftijdsgrens. Niet in bepaalde buurten:“We vragen ook dat er strengere regels komen rond de inplanting”, zegt Dries. Vandaag geldt voor echte wedkantoren al dat ze niet mogen worden uitgebaat in de buurt van scholen, ziekenhuizen of plaatsen waar erediensten worden gehouden. Voor krantenwinkels die weddenschappen aanbieden, bestaan al die regels niet. “Ze kunnen zelfs pal naast een school liggen.” Genk vraagt daarom om de regels voor wedkantoren door te trekken naar krantenwinkels en ook een minimumafstand van 1.000 meter tussen twee inrichtingen vast te leggen.Beperking van aantal:“Tot slot vragen we ook om een maximumaantal krantenwinkels vast te leggen die dit soort weddenschappen mag aanbieden. Vandaag zijn er dat 1.735, volgens ons is 1.250 een goede grens”, zegt Dries. Dat zou betekenen dat er 1 krantenwinkel op 9.000 inwoners zo'n vergunning kan krijgen. Als er een verdeling komt op basis van inwoneraantal, zou in Genk de grens op zeven komen te liggen, in plaats van de huidige 16.

“Dit is voor alle duidelijkheid geen aanval op de dagbladhandelaars”, zegt burgemeester Dries. “We begrijpen de economische realiteit, maar er is nood aan een beter kader.”

Meer controles

In een reactie zegt Sieghild Lacoere, woordvoerder van justitieminister Koen Geens dat er meer controles kunnen komen op weddenschappen die in dagblad winkels worden aangeboden: “Dit wordt mogelijk omdat de Kansspelcommissie meer financiële middelen en personeel krijgt. De controles moeten misbruik tegengaan en nagaan of het eigenlijk niet om verdoken wedkantoren gaat. We hebben hier in het kader van de kansspelwetgeving al voorstellen over gedaan maar daar bleek geen consensus over. Dit kan in de toekomst opnieuw op de agenda geplaatst worden.”

Timmie VAN DIEPEN