Verzekering houdt proces betaalbaar

op 17 november 2018 07:00 De Standaard

Een belastingvermindering van 120 euro moet mensen aansporen een rechtsbijstandsverzekering te nemen. Daarmee kunnen ze bij een geschil een advocaat betalen.

Wie nu een autoverzekering of gezinspolis afsluit, heeft vaak meteen een rechtsbijstandsverzekering. Bij een juridisch geschil betaalt de verzekeraar dan de kosten. Daarnaast zijn er nog heel wat conflicten die kunnen eindigen voor de rechter. Denk aan een bouwgeschil, een echtscheiding of een geschil met de fiscus.

Het idee voor een rechtsbijstandsverzekering is niet nieuw. Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde het al in 2008 als minister van Justitie, maar zijn voorstel werd afgeserveerd door Open VLD. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is er nu wel in geslaagd de verzekering erdoor te krijgen.

Premie tot 400 euro

De belastingvermindering bedraagt 120 euro. De verzekering moet de kosten dekken van advocaten, maar bijvoorbeeld ook de duurder geworden rolrechten. Dat zijn de bijdragen die betaald moeten worden bij de inschrijving van een zaak op de rol. De maximumwaarborg van de verze¬kering moet minstens 13.000 euro per geschil bedragen in burgerlijke zaken, en 13.500 euro in strafzaken.

De vraag zal vooral zijn of de verzekeringsmaatschappijen dit product op de markt zullen brengen en tegen welke prijs. 'We wachten af wat de juiste modaliteiten van de definitieve teksten zullen zijn', klinkt het bij AG Insurance. Ook andere verzekeringsmaatschappijen kijken de kat uit de boom zolang de regeling niet door het parlement goed¬gekeurd is.

Het gaat om een erg gespecialiseerde verzekeringstak. Maatschappijen als Arag, Das en LAR, een onderdeel van AXA, zijn er actief. Het is nog niet duidelijk hoeveel zo'n verzekering zou kosten, maar de sector sluit niet uit dat de premie kan oplopen tot 400 euro per jaar. (cv)